Английската сол има много ползи за здравето. Тя има разнообразни приложения, от които можете да се възползвате. Сред най-честите от тях е ваната с английска сол, както за цялото тяло, така и само за краката. Английската сол може да се използва и за инхалация. Богатото наличие на магнезий в нея я прави прекрасно средство да подобрите здравословното си състояние и да облекчите някои болежки.

4 причини да добавяте оцет към ваната си

Защо английската сол е толкова полезна?

Английската сол дължи свойствата си на коктейла от минерали, които съдържа. Освен изобилно количество магнезий, тя е богата още на сяра и кислород, които под формата на солен разтвор имат изключително благоприятен ефект върху здравето.

Много от лечебните свойства на английската сол се дължат на високото ниво на магнезий в нея. Той оказва благотворно влияние върху нервната, сърдечносъдовата система, балансира нивата на кръвната захар, регулира кръвното налягане, участва в синтеза на протеини, костни клетки и клетките на ДНК.
Кои са здравословните ползи от английската сол?

За възстановяване след тренировка

Интензивните тренировки могат да предизвикат схващания на мускулите, болка, дискомфорт. Взимането на вана с английска сол има релаксиращ ефект, който може да допринесе за облекчаването на неразположенията при физическо претоварване. Редовно трениращите хора взимат добавки с магнезий, за да компенсират загубата му в тялото при натоварване. Ето защо ваната с английска сол е още един чудесен начин да си набавите нужния магнезий отвън.

Защо ваната с овесени ядки е полезна за кожата и здравето

Богатата на магнезий английска сол успокоява възпаленията в мускулите, намалява мускулните крампи и носи комфорт след тренировка.

За облекчаване на болки в краката и за грижа за тяхната мекота

Ваната за крака с английска сол има страхотни ползи в омекотяването на грубата кожа на ходилата. Магнезият в английската сол въздейства, като прониква в дълбочина и успокоява уморените от дългия ден крака. Ваната за крака с английска сол може да подпомогне облекчаването на различни възпаления, включително артрит и ревматизъм, при които възпалението е придружено с болка.

Детоксикиращи вани за здраве и красота

При тревожност

Взимането на гореща вана с английска сол може да е един прекрасен начин да облекчите симптомите на тревожност, безпокойство и депресия. Силният и хроничният стрес, който много хора изпитват в ежедневието си, могат да влошат качеството на живот и здравословното състояние.

Още по темата

За да противодействате на стреса и да облекчите тревожността, взимайте вана с английска сол. Тя отпуска нервната система, подобрява настроението и може да помогне да се почувствате по-добре. Тези свойства английската сол дължи отново на магнезия.

10 ползи от ваната с английска сол

Според проучване, цитирано от realsimple.com, съществува връзка между дефицита на магнезий и тревожността. Ето как магнезият в английската сол, проникващ през кожата при взимане на вана, може да подпомогне подобряването на признаците на тревожност и напрегнатост.

За добър сън

Тъй като магнезият има релаксиращ за нервната система ефект, английската сол и взимането на вана с нея преди лягане може да направи съня ви много по-качествен, дълготраен и спокоен.