Здраве и красота

Етерично масло от канела и здравословните му ползи

И кога трябва да се използва с повишено внимание

14.06.2021г. / 05 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Канелата е известна с невероятните си ползи за здравето. Етеричното масло от канела също има не по-малко качества, които могат да се използват за подобряване на здравословното състояние. Едно от потенциално най-завидните качества на канеленото масло е, че би могло да подпомогне оздравяването при различни инфекции. Маслото от канела подпомага имунната система в борбата с инфекциите, потиска възпалението, благодарение на активното съединение цинамалдехид, което има противовъзпалително и антимикробно действие, пише Science Direct.

Етеричното масло от пачули и многобройните му ползи

Проучвания, цитирани от healthline.com показват, че канеленото масло има добре изразен антимикробен ефект спрямо бактерии, като Pseudomonas aeruginosa, които могат да са потенциално опасни за живота. Маслото от канела има подсилващ имунната система ефект, особено на „входната врата“, каквато е устата. През устата навлизат хиляди патогени всеки ден. Ако добавяте няколко капки канелено масло към пастата за зъби, то ще допринесе за намаляване риска от подобни инфекции.

Канеленото масло има ползи и по отношение на кръвообращението и храносмилането. То може да подпомогне облекчаването на болката, както и понижаване на стреса в организма, пише verywellhealth.com, цитиран от healthdigest.com.

Масло от жожоба за красива кожа

Свързани статии

Как да използвате маслото от канела?

Канеленото масло може да има редица приложения и начини на употреба. То може да се използва в чистата му форма, въпреки че е доста силно. Възможно е да предизвика раздразнения по кожата, в белия дроб, особено ако се прилага директно или се вдиша. В никакъв случай не трябва да се поглъща, защото може да предизвика изгаряне на хранопровода, устната кухина и стомаха.

Добре е маслото от канела да се смесва с друг вид етерично масло, което е по-щадящо и не така агресивно, например масло от лавандула, портокал, здравец, пачули, бадем. Добре е съотношението между канеленото и другото масло да е приблизително 1 капка масло от канела, разтворена в 30-40 мл базово масло.

8 причини да използвате масло от авокадо

* Трябва да се има предвид, че маслото от канела е много силно и може да повлияе върху приема и ефекта на някои лекарства. Ако страдате от диабет, сърдечносъдови заболявания, чернодробни заболявания и приемате медикаменти, консултирайте се с лекаря си, преди да предприемете прилагане на канелено масло.

Коментирай