Здраве и красота

5 причини да не сте гладни сутрин

А би трябвало да изпитвате глад след събуждане

18.06.2021г. / 05 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Защо тогава толкова много хора я пропускат? При някои е въпрос на навик. Други смятат, че закусването им пречи да поддържат стройна фигура, което всъщност е погрешно твърдение. Трети пък просто не изпитват глад.

Нормално ли е да не сте гладни сутрин? Краткият отговор е не. След събуждане от сън тялото се нуждае от няколко минути до час, за да ви провокира да хапнете нещо, а това става с усещане за глад.

Здравословни състояния, които са причина за постоянен глад

Ако не сте гладни сутрин, това може да има своите причини. Ето някои от тях.

Яли сте късно вечерта

Една от причините да не сте гладни сутрин е късната вечеря или похапването на калорични храни късно вечер след вечерята. Обилното хранене в този диапазон на деня е вредно и носи не само излишни калории, но и може да затормози метаболизма. Ако храната ви е с високо съдържание на протеини, наситени мазнини и въглехидрати, това може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и хормонални проблеми.

Тежките протеини късно вечер могат да променят значително нивата на някои хормони, които отговарят за механизмите на глада и апетита, включително грелин. Подобен механизъм имат и мазнините.

Различните видове глад

Често в такива случаи сутрин хората не изпитват глад, но по-късно през деня ги сполита вълчи глад, който ги кара да ядат калорични храни, да преяждат и да посягат към рафинирани захари, тестени изделия и други вредни храни.

Хормонален дисбаланс

Нивата на хормоните не са статични в организма. Те имат непрекъснат 24-часов цикъл на спадове и покачвания. Благодарение на тези колебания организмът съумява да „прецени“ какви ензими да отдели за храносмилането, кое от хранителните вещества да съхрани в мускулите, кое да използва за енергия.

Ако не изпитвате никакъв глад сутрин и това продължава до късните часове на деня, това може да подсказва за хормонален дисбаланс в хормоните, регулиращи механизмите на глада и апетита.

Как да блокирате глада за сладко?

Безпокойство, тревожност, депресия

Стресът, особено хроничният, води до безпокойство и тревожност, които пък могат да доведат до депресия в дългосрочен план. Тези състояния могат да повлияят сериозно на храненето, на механизмите на глада, което да доведе до хранителни разстройства, както и други здравословни и емоционални проблеми. Ако изпитвате безпокойство или депресия, те могат да са в основата на липсата ви на апетит.

Свързани статии

Бременност

Ако сте бременна, но не подозирате, липсата на апетит рано сутрин може да е един от сигналите за състоянието ви. Много бременни жени не изпитват глад сутрин, като дори липсата на апетит може да е придружена със сутрешно гадене, характерно за първите седмици от бременността.

Защо не трябва да чакаме, докато огладнеем много?

Имате вирусна инфекция

Липсата на глад е характерна и за вирусните инфекции. Това може да се прояви преди първите симптоми на болестта. Ако обикновено сте гладни, когато се събудите, а по неизвестна причина спрете да изпитвате глад сутрин, това може да се дължи на инфекция с вирус, която още не се е проявила. След настъпване на симптомите може да продължите да не изпитвате глад.

Коментирай
Свободно време