Шоколадът е едно от първите неща, от които се отказват хората, опитващи се да отслабнат. Той е сочен и за виновник за появата на акне и влошаване на вида на кожата. Различни изследвания сочат въглехидратите и захарите за един от главните виновници за появата на акне. Но що се отнася до шоколада, констатациите са разнопосочни и той не може да се определи само като вреден за кожата, защото има и немалко ползи за нея.

Защо да ядете черен шоколад след излагане на слънце?

Експерти, цитирани от CNN споделят, че съществува реална връзка между храните с висок гликемичен индекс и акнето. Простите бързи захари са едни от виновниците за внезапното повишаване на кръвната захар и инсулина, като един от страничните ефекти от този процес е повишената секреция на себум. Мазната кожа създава предпоставки за растеж на бактериите, възпаления и акне.

Шоколадът обаче може да има както това въздействие, така и обратното –да успокоява кожата, да я подхранва и да я прави по-млада.

Вредните ефекти на шоколада идват от наличието на други продукти в него. Млечният шоколад и шоколадовите изделия с различни пълнежи, съдържат вредни наситени мазнини, трансмазнини и захари, които влошават състоянието на кожата и предизвикват възпаления в нея и в цялото тяло.

Любимият ви шоколад издава каква личност сте

От друга страна обаче, черният шоколад с високо съдържание на чисто натурално какао, съдържа много полезни мазнини и антиоксиданти, които всъщност са полезни за кожата и потискат възпалението. Тъмният шоколад с висок процент какао съдържа много малко или почти никакви млечни продукти и захари, както и нездравословни мазнини, които реално са главните виновници за влошаването на кожата.

Още по темата

Не трябва да се забравя, че акнето и гнойните пробиви по кожата са зависими от редица други фактори, като пол, възраст, начин на живот, стрес, начин на хранене, генетични фактори. Съвсем не можем да обвиним само шоколада, захарите и млечните продукти.

Каква е истинската причина да ви се яде шоколад?

Трябва ли да се откажете от шоколада, за да имате по-чиста и здрава кожа?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всичко зависи от вашата кожа и индивидуалните особености на организма ви. Ако сте забелязали, че имате повече пъпки или петна по кожата след консумация на шоколад, ограничете го. Със сигурност избягването на шоколадови изделия има положителни ефекти върху целия организъм. Но би било добре да си позволявате по малко черен шоколад от време на време заради неговите антиоксиданти и минерали, важни за здравето.