Здраве и красота

Защо да ядете черен шоколад след излагане на слънце?

Съдържа антиоксиданти, предпазващи кожата от вредните лъчи на слънцето

25.05.2021г. / 10 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се излагате на слънце, вероятно прилагате слънцезащитен крем против изгаряне. На пазара е пълно с продукти за защита на кожата от вредните слънчеви лъчи, които причиняват рак на кожата и други доста сериозни проблеми. Защитата отвън е важна, но не по-малко важна е защитата и отвътре.

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Според изследване, публикувано в National Library of Medicine и цитирано от healthdigest.com, консумацията на блокче черен шоколад на ден и най-вече след излагане на слънце, може да допринесе в предпазването на кожата от вредните UV-лъчи.

12-седмичното проучване показва, че хората, които са консумирали шоколад, богат на флавоноиди, какъвто е черният шоколад, са показали по-добри нива на фотозащита от контролната група, която не е консумирала тъмен шоколад.

Жени, яжте шоколад без угризения!

Тъмният шоколад се бори със свободните радикали

Флавоноидите в черния шоколад, които са вид антиоксиданти, подпомагат защитата на организма от свободните радикали, пише everydayhealth.com. Фенолите и катехините в тъмния шоколад допринасят за фотозащитата на кожата отвътре. Какаото в тъмния шоколад съдържа до четири пъти повече феноли и катехини от чая. Този вид антиоксиданти предпазват кожата от изгаряния и рак, казва Франк Липман, дерматолог от Ню Йорк в интервю за everydayhealth.com.

Как да избираме слънцезащитен крем?

Освен че черният шоколад има свойството да допринася в защитата на кожата от вредните слънчеви лъчи, какаовите флавоноиди в него правят кожата по-мека, подхранена и хидратирана.

Благодарение на антиоксидантите в черния шоколад кожата е по-гладка, мека, жизнена и бляскава. Неслучайно какаото е и основна съставка в редица козметични продукти.

Свързани статии

Как да разберете дали слънцезащитният ви крем е развален

Не трябва да се забравя обаче, че консумацията на тъмен шоколад сама по себе си няма как да предпази кожата от вредните лъчи. Фотозащитата отвън е задължителна не само при излагане на слънце на плажа или до басейна, а през цялата година. Комбинацията от външна и вътрешна защита е от съществено значение за състоянието на кожата и целия организъм.

Не забравяйте още, че черният шоколад е калоричен и богат на въглехидрати и мазнини. Прекаляването с консумацията му може да има негативни ефекти върху теглото и здравето.

Черен шоколад и ядки помагат при умора

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 2 години )