Здраве и красота

Признаци на дефицит на калий

Важен минерал за работата на сърдечносъдовата и нервната система

29.06.2021г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Калият е минерал, който е жизненоважен за редица функции в организма. Той е електролит, който отговаря за протичането на нервни импулси от мозъка към мускулите, сърцето и органите. Калият участва и във вкарването на хранителните вещества в клетките, като подобрява усвояването им. Той участва и в извеждането на отпадните вещества от организма. Поддържането на стабилни нива на кръвно налягане са невъзможни в отсъствието на калий, според Medline Plus. 

Защо калият е толкова важен за организма?

По данни, цитирани от WebMD, достатъчни количества калий могат да се набавят чрез храната, но въпреки това е възможно да се явят дефицити. При недостиг на калий започват да се появяват някои симптоми. Колкото повече нараства дефицитът, толкова по-сериозни стават и признаците. 

Какви могат да са симптомите на дефицит на калий?

Сред най-изявените признаци на недостатъчни нива на калий в организма са мускулни крампи, спазми, потрепвания, трудности при движение, слабост, замаяност, липса на енергия. Сред по-сериозните симптоми са бъбречни проблеми, неравномерен сърдечен ритъм, повишено или понижено кръвно налягане. 

Защо калият е толкова необходим за организма?

Други симптоми на дефицит на калий могат да са умора, подуване на корема, запек, скованост на мускулите, изтръпване на крайниците, трудности при дишане, промени в настроението. 

Ако недостигът на калий в организма е съвсем малко, симптоми може и да не се наблюдават. 

Задължително е да се консултирате с лекаря си, ако смятате, че имате дефицит на калий или какъвто и да е друг дефицит. Ако имате симптоми, които ви смущават и които не можете да свържете с конкретна причина, отново говорете с лекаря си. Той ще ви изследва и ще ви посъветва как да действате. Не предприемайте самостоятелни действия и не взимайте добавки без да сте сигурни, че имате нужда. 

Дефицитът на калий не е безобидно състояние предвид влиянието на този минерал върху сърдечносъдовата и нервната системи. 

6 скрити признака на дефицит на калий

Някои от възможните причини да се появи недостиг на калий се свързват с приема на медикаменти, например диуретици, предписвани при високо кръвно налягане. Приемът на успокоителни също може да окаже влияние върху нивата на калий в тялото. Същото важи и за някои антибиотици. 

Свързани статии

Някои здравословни състояния също могат да са в основата на недоброто усвояване на калия от храната. Такива са бъбречни заболявания, проблеми с надбъбречните жлези, диабетна кетоацидоза. 

Според клиника Майо, прекомерното изпотяване и дехидратацията също могат да са причина за дефицит на калий. Дефицитът на фолиева киселина е друга предпоставка, свързана с недостиг на калий. 

Най-честите дефицити на витамини и минерали

Лекарят ви ще определи причината за дефицит на калий при вас и ще ви посъветва кои са най-адекватните мерки, които да вземете.

Кои са най-богатите на калий храни, от които да си набавите ценния минерал?

Това са банани, спанак, кисело мляко, диня, бял и черен боб, домати, червено цвекло, сладки картофи, грах, фасул, тиква, тиквени семки, авокадо, сушени сливи, сушени кайсии.

Възможни признаци, че не ви достига витамин С

Коментирай
Здраве и красота