Колко често сутрин се събуждате уморени? А може би редовно не ви достига енергия за текущите задачи и някак сте мудни, демотивирани? Нашето тяло е енергия и това означава, че ние редовно трябва да се грижим за поддържането на тази енергия. С правилно хранене и редовна физическа активност – зумба, каране на колело, плуване, фитнес, йога, тичане и т. н. Всичко това допринася за повишаването не само на енергийните ни нива, но и на настроението ни. Вижте как.

Намаляват се нивата на стрес и рискът от депресия

Депресията е състояние, което може да доведе до всякакви физически проблеми. Хроничният стрес увеличава риска от депресия. Хубавото е, че редовната спортна активност ни помага да редуцираме напрежението. Когато се занимаваме със спорт, тялото ни освобождава ендорфини, за които учени смятат, че са естественият еквивалент на морфина в тялото ни. При упражнения ендорфините потискат болката и повишават настроението ни, карат ни да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

Какво да направите за себе си, когато сте имали лош ден?

По-добър сън

Още една положителна промяна, която настъпва в тялото ни, когато редовно се занимаваме със спорт е, че се подобрява качеството на съня ни. Упражненията, които изпълняваме изискват значителни физически натоварвания от тялото ни. Имаме прилив на енергия, ендорфини в рамките на няколко часа.

След това съвсем естествено тялото изпраща сигнал до мозъка, че му е необходимо възстановяване. Започва отделяне на мелатонин, мозъчният химикал на съня. Когато спортуваме редовно и балансираме нивата на стрес, ние помагаме на своето тяло да синтезира мелатонин, сънят ни е много по-спокоен и пълноценен. Това от своя страна ни помага да сме отпочинали, енергични и в добро настроение.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Подобрява се самочувствието ни

Точно така, спортът определено вдига нивата на нашата самооценка и това не остава незабелязано от другите. Увереността ни, че можем да постигнем по-добри лични рекорди ни мотивира не само, когато се занимаваме със спорт.

Още по темата

Виждаме как тялото ни се променя, отношението към него, ставаме по-привлекателни и знаем, че всяко усилие си заслужава. Нашето тяло и мозък се приспособяват към положителните промени.

Повишена устойчивост на стрес

Редовните упражнения не само намаляват нивата на хормона на стреса кортизол, но може и да повишат нашата толерантност към стреса като цяло. По време на спорт, мускулатурата отделя химикали, които сигнализират на мозъка, известни като миокини. Те не само намаляват тревожността и депресията, но повишават настроението и могат също така да помогнат на мозъка да бъде по-устойчив на стрес.