Здраве и красота

Често срещани дефицити при активно трениращи жени

Какви са допусканите грешки, водещи до недостиг на важни витамини и минерали

18.05.2021г. / 11 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките и режимът на хранене са двата основни начина за борба с излишното тегло в стремежа на хиляди жени по света да изваят фигурата си. Ако сте активно спортуваща и тренираща жена, която се бори с травми, забавяне на постигането на резултати и други трудности, може би проблемът не е точно във вида на тренировката ви.

Признаци на дефицит на различни витамини и минерали

Според скорошни изследвания, публикувани в списание Archivos Latinoamericanos de Nutrición и цитирани от prevention.com, начинът ви на хранене може да е в основата на различни дефицити, които пречат на добрите физически резултати.

Изследователите са прегледали резултатите от 42 независими проучвания, като са оценили ефекта от дефицита на калории, протеини, минерали, витамини върху ефективността при тренировка и в постигане на резултати.

Учените открили, че активно спортуващите и трениращи жени са много по-податливи на дефицит на желязо, калций, витамин D, отколкото трениращите мъже. Също така активните жени имат значително по-голяма нужда от магнезий, витамин B12 и фолиева киселина. Изброените витамини и минерали са най-често срещаните дефицити сред активно трениращите жени.

Най-честите дефицити на витамини и минерали

Изследователи са стигнали до заключението, че тези често срещани дефицити могат да играят съществена роля в наличието на така наречения синдром на триадата на жената спортист, а именно остеопороза, аменорея (липса на менструация) и ниски енергийни нива.

Учените отбелязват още, че комбинацията от тези здравословни проблеми често се дължи на недохранване, тъй като жените се стремят към отслабване, като в повечето случаи се хранят с бедна на калории храна. В допълнение тренировките причиняват прекомерно изразходване на мазнини и мускулни протеини в запас, което може да доведе до дефицит на важни витамини и минерали в тялото, както и да затрудни тяхното усвояване.

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Свързани статии

Спортуващите жени са по-склонни да ограничат храненето си до по-рестриктивни граници в името на постигането на стройна и изваяна фигура. Това води след себе си риск от по-големи хранителни дефицити. Спортуващите и активно трениращи хора обикновено имат нужда от повече калории, но много жени правят тъкмо обратното – ограничават храненето и наблягат на тренировките още повече.

Немалко мъже правят същата грешка, като синдромът на триадата при жените се наблюдава и при някои мъже, като при тях се изразява в ниски енергийни нива, загуба на мускулна маса и дефицит на хранителни вещества.

Признаци на дефицит на витамини в различни части от тялото

Друга често срещана грешка, която много жени и мъже допускат, е наблягането основно на протеините, като начин за изграждане на мускулна маса и ускоряване на метаболизма с цел отслабване. Пренебрегването на останалите групи храни е погрешно, тъй като това води след себе си редица здравословни проблеми, като дехидратация, липса на витамини и минерали, запек, хормонален дисбаланс, дори потенциално увреждане на органи при по-тежки случаи.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
titia ( преди 2 години )
Свободно време