Здраве и красота

Защо ни е нужна консултация преди прием на хранителни добавки?

Някои добавки могат да носят риск за вашето здраве

14.07.2021г. / 05 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че за да бъдем в добро здраве, не бива да се допуска дефицит на важни хранителни елементи. И понеже сме чували, че е хубаво да се приемат хранителни добавки, а и някой ни е споделил добри отзиви за дадена или пък е пробвал нова тинктура от билки, решаваме и ние да си вземем. Защо е важно преди да предприемем тази стъпка, да се допитаме до лекар (и фармацевт)?

Вашият лекар може да препоръча кръвен тест

Самодиагностиката не е непременно най-добрата стратегия и не бива да ни води в това да си купуваме просто така хранителни добавки. Лекуващият ни лекар след консултация може да ни посъветва да си направим изследване за някои витамини и минерали, за да види дали се наблюдава дефицит и дали имаме нужда от допълнителния им прием, както и в какви количества да бъде той, в какви комбинации и т. н.

Кои витамини не трябва да приемате заедно?

Може да изберете по-добър продукт

Има безброй много хранителни добавки и понякога това, по което основно се ориентираме е цената. Въпреки това едва ли предполагаме, че някои добавки се усвояват по-добре от организма отколкото други. Някои форми на магнезий например, се усвояват по-добре от други, а цената не е от основно значение. Затова е важно да се допитаме до специалист, за да ни посъветва кое е най-доброто като качество. В допълнение, хранителните добавки наистина могат да имат ползи за здравето.

Хранителни комбинации за по-добро усвояване на витамините и минералите

Например добавките с рибено масло, съдържащи омега-3 мастни киселини, могат да намалят рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания. И това е само един малък пример. Затова обсъждайки своето здравословно състояние и как се чувстваме към този момент, можем да получим адекватна препоръка за наистина качествени добавки с повече от 1 полза за здравето ни.

Някои добавки могат да бъдат опасни за вашето здраве

Дълъг списък, неясни термини… Всичко това крие риск за нашето здраве, дори и добавката да ни се вижда безобидна, защото съдържа витамини или пък билки. Някои могат да влошат вашето състояние, да нарушат усвояването на някои медикаменти, ако се налага да приемате такива, да доведат до повишаване на кръвното налягане, появата на газове и т. н. Това че дадена добавка се приема добре от ваш познат, не означава, че е подходяща за вашия организъм.

Свързани статии

Има риск да приемете токсични нива

Въпреки че знаем, че витамин А е чудесен за здравето на кожата, косата, очите, за метаболизма на желязото и други, винаги има риск той да се натрупа в организма в токсични нива. Тялото ни има способността да съхранява мастноразтворимите витамини A, D, E и K, както и минерали. Затова е важно да се консултирате с лекар, преди да предприемете прием на хранителни добавки.

Предстои ви операция

Задължително трябва да споделите с вашия лекар какви хранителни добавки и лекарства приемате. По възможност тези въпроси се уточняват преди операцията, като е важно да се консултирате и за следоперативния период какво е разрешено и какво не за прием. Някои добавки и медикаменти може да увеличат риска от кървене по време на операция, както и други рискове за здравето.

Коментирай