Здраве и красота

Кое е по-вредно – да ядете късно или да си легнете гладни?

Може ли да хапнете нещо преди лягане?

16.07.2021г. / 15 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитвате да отслабнете, вероятно едно от нещата, към които се стремите е да вечеряте възможно най-рано. Ако си лягате по-късно вечерта обаче, също толкова вероятно е да огладнеете и да се мъчите да заспите на празен стомах.

Как да спрете да ядете през нощта или късно вечер?

Хапването късно вечер ви кара да изпитвате вина. Затова предпочитате да стискате зъби и да се опитвате да заспите. Заспиването на гладно обаче е проблем, който не само може да ви накара да не можете да заспите, а може да се окаже и вреден навик.

Какво да правите тогава? Да хапвате ли нещо преди лягане или да лягате гладни? Кое е по-вредно?

Кои са вредите от храненето преди лягане?

Храненето късно вечер, особено с обилна храна и особено с добавяне на любим десерт накрая, е рецепта за напълняване, за влошаване на здравословното състояние и редица проблеми, които произтичат от това. Не е нужно да сте лекар, за да знаете, че този вечерен ритуал е вреден за здравето и фигурата.

10 причини яденето късно да е вредно за здравето

Със сигурност традиционните късни похапвания пред телевизора са нещото, от което непременно трябва да се въздържите. Това важи за всички опаковани лакомства, десерти, тестени изделия и висококалорични храни с добавени наситени мазнини и захари. Те носят напълно ненужни калории на организма и пречат на осъществяването на важни процеси в тялото преди и по време на сън.

Тези храни влияят и на апетита на следващия ден. Това означава, че ако сте ги консумирали късно вечер, вероятността да ви се приядат и на следващия ден, е голяма. Така добавяте още повече ненужни калории и вещества към диетата си, които са причинители на наднормено тегло и свързаните с него заболявания.

Кои храни са подходящи за прием в различните часове на деня?

Какви са вредите от лягането гладни?

Да си легнете гладни е също така мъчително за организма, както и преяждането с вредни храни късно вечер. Стържещият стомах може да ви накара да се взирате в тавана цяла нощ. Трудността в заспиването може да ви накара да станете и да отидете до хладилника.

Лежането на празен стомах е предпоставка за поява и на киселини, които от празния стомах навлизат обратно в хранопровода, пречейки ви да заспите.

Храни, които е добре да ядете сурови (галерия)

Ако сте прекалено гладни преди да заспите, това може да попречи и на секрецията на определени хормони, ензими, невротрансмитери, които мозъкът обикновено отделя преди сън и по време на сън. Ето защо няма нужда да изпитвате вина да хапнете нещо преди лягане. Важно е обаче какво да бъде то.

Подходящите закуски преди лягане късно вечер са сушен плод, парче препечен пълнозърнест хляб със семена, лъжичка натурално фъстъчено масло без подсладители и захари, няколко лъжици кисело мляко, чаша топло прясно мляко (действа приспивателно и успокояващо), парче сирене, пълнозърнести бисквити без захар, 2-3 лъжички зеленчуков хумус, сварено яйце, печени зеленчуци.

Коментирай