Здраве и красота

Разлики между обикновеното и разтворимото кафе

Дали изборът на разтворимо (инстантно) кафе е здравословен

21.08.2021г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разтворимото или инстантно кафе е лесен и бърз начин да задоволите жаждата си за чаша ароматно кафе. Не е нужно да го варите, да чакате машината за кафе да загрее. Нужно е само да стоплите малко вода и да разтворите гранулите в нея. То е удобен начин да продължите със задачите си за деня без да губите време. 

Но дали изборът на разтворимо (инстантно) кафе е здравословен? Какви са потенциалните рискове за здравето?

Какво може да се случи с кожата, ако спрете да пиете кафе?

В умерени количества абсолютно нищо не би трябвало да се случи със здравето ви, ако предпочитате да пиете разтворимо кафе. Това смята доктор Малина Малкани, диетолог, която в интервю пред thehealthy.com споделя, че инстантното кафе има и ползи за здравето, но ако се консумира в малки до умерени количества. 

Какво представлява разтворимото кафе?

Разтворимото кафе се приготвя след дехидратиране на свареното кафе. То представлява кристали, получени при специфична обработка на течността от свареното кафе. Процесът включва варене на смлени кафени зърна, каквито се използват и за приготвяне на обикновено кафе. След това водата се отстранява, полученият продукт се дехидратира. Получава се сух концентрат на прах, кристали или гранули, които се разтварят обратно във вода преди консумация. 

Кафе с куркума – ползи за здравето и как се приготвя

Разтворимото и обикновеното кафе имат идентични характеристики. Разликите между тях са малки, тъй като съдържанието им е сходно. Различията идват главно от начина на приготвяне на двата вида кафе. 

Съдържание на кофеин 

Съдържанието на кофеин при двата вида кафе е различно. Това е една от главните разлики между двата вида кафени напитки. В една чаша разтворимо кафе се съдържат около 62 милиграма кофеин, докато в една чаша сварено кафе се съдържат приблизително 96 милиграма кофеин. 

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Свързани статии

Съдържание на акриламид 

Разтворимото кафе съдържа малко повече акриламид в сравнение с обикновеното. Този химикал се образува и отделя при високотермична обработка, включително при готвене, пържене, печене на скара. Акриламид се образува и при изпичане на зърната кафе. Концентрациите му са малко по-високи в инстантното кафе, защото то представлява концентриран извлек от стандартното кафе. 

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Натрупването на акриламид в тялото се свързва с потенциални рискове за здравето, включително повишен риск от рак, според Европейската комисия по безопасност на храните. 

Коментирай