Здраве и красота

Здравословни причини за поява на гадене

Какво може да предизвика поява на гадене и повръщане

29.07.2021г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гаденето е неприятно състояние, при което може да ви се повдига, да ви се струва, че ще повърнете или фактически да стигнете до повръщане. Гаденето може да се провокира от различни състояния. То не се появява просто така и е редно да му обърнете внимание. Неглижирането на гаденето може да влоши здравословното ви състояние. Затова не пропускайте да се консултирате с личния си лекар, ако имате гадене по каквато и да е причина. 

Как да се справите със сутрешното гадене през бременността

Какви могат да са причините за поява на гадене?

Едната възможна причина при жените е бременността. Може да сте бременни без да подозирате и това да е причината за поява на гадене. Обикновено се наблюдава сутрин, но може да се появи по всяко време на деня. 

Глад или преяждане 

При дълготрайно гладуване е възможно кръвната захар да падне прекалено много. Това води до замайване, гадене, прималяване, усещане за колабс. Ако хапнете нещо, особено ако съдържа въглехидрати, симптомите ще отминат. Гаденето може да се появи и при преяждане. Ако сте се нахранили прекалено обилно е възможно да ви прилошее и да ви се пригади. 

Естествени средства срещу сутрешно гадене

Стрес и безпокойство 

Стресът може да въздейства и на храносмилателния тракт, защото стомаха и червата са свързани с нервната система чрез богата невронна мрежа, предаваща импулси от мозъка към храносмилателната система. Ето защо, при безпокойство, напрежение и стрес е възможно емоциите да се отразят на стомаха и червата. Резултатът е поява на гадене, спазми, болки в стомаха, запек, диария. 

Обезводняване 

Дехидратацията е друга възможна причина за гадене. Ако сте обезводнени, дори в лека форма, това може да предизвика усещане за гадене и желание за повръщане, особено през лятото в горещините.  

Колко време е нормално да продължи сутрешното гадене?

Свързани статии

Медикаменти 

Някои лекарства могат да предизвикат симптоми на гадене и позиви за повръщане. Сред тях са нестероидните противовъзпалителни средства, добавки с витамин С и Е, болкоуспокояващи лекарства без рецепта, особено ако се приемат на празен стомах. 

Главоболие 

Главоболието и мигрената могат да причинят и гадене. Ако са особено силни и интензивни, те могат да доведат и до повръщане, замайване, световъртеж, замъглено зрение. 

Тревожни сигнали за ниско кръвно налягане

Стомашна бактерия 

Най-честите стомашни бактерии – хеликобактер пилори, могат да са причината за появата на гадене. Тези бактерии са често срещана инфекция, която е сред главните причинители на язви. Тази бактерия предизвиква раздразнения на лигавицата на стомаха, като с напредване на инфекцията може да се появят гадене, болки, спазми. 

Коментирай