Здраве и красота

Защо готвенето без мазнина не е толкова полезно, колкото се смята?

Не всички мазнини и масла за вредни

07.08.2021г. / 06 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнината е една от съставките, които присъстват в почти всяка рецепта. Много е трудно да приготвите някакво ястие без абсолютно никаква мазнина. Тя обаче си е спечелила лоша слава заради потенциалните рискове за здравето, до които води прекомерната ѝ консумация, както и заради пърженето на храната. 

8 причини да използвате масло от авокадо

Затова много хора се опитват да готвят без никаква мазнина. Използват уреди за готвене на горещ въздух или приготвят различни рецепти, в които се избягва употребата на мазнина. 

Нужно ли е да избягвате всички видове мазнини? Възможно ли е да се готви изцяло без мазнина и защо това може да не е добър избор? 

Не всички мазнини са вредни, включително и тези за готвене. Тялото ни се нуждае от мазнини, за да функционира правилно. Маслата и мазнините са незаменими компоненти в усвояването на някои мастноразтворими витамини – витамин А, D, Е и К. Без наличието на мазнини в храна усвояването на тези витамини е невъзможно. 

5 полезни и здравословни мазнини за готвене

Освен това, мазнините и маслата за готвене са източник на омега-6 мастни киселини, от които тялото също се нуждае. Ненаситените мазнини не са виновници за повишените стойности на холестерола. Виновни са трансмазнините и наситените мазнини, както и хидрогенираните масла. Те са тези, които трябва да бъдат изключени от менюто, а не всички масла за готвене, според healthdigest.com. 

Свързани статии

Мононенаситените мазнини могат да помогнат в намаляването на лошия холестерола и да стимулират повишаването на добрия. Той е нужен за синтеза и преноса на хормони. Сред най-добрите масла за готвене за тази цел са маслото от авокадо, рапичното масло, зехтина. Фъстъченото масло също се нарежда в тази класация. Те са богати на омега-3 и понижават лошия холестерол. 

7 от най-добрите мазнини за готвене

За да бъде готвенето с мазнина здравословно е важно да не се прекалява с количеството. Дори полезните масла имат калорийна стойност и мазнинен товар за организма. Комбинирайте ги с постни меса, зеленчуци, пълнозърнести храни. Така организмът ви ще се наслади на здравословните им ползи. 

Винаги четете етикетите. Избирайте мазнини и масла, които не са преработени или са преработени малко. Силно рафинираните мазнини са лишени от здравословните си ползи. В някои от тях има и добавени подобрители, които влошават здравословните им ползи. 

Коментирай