Здраве и красота

Как правилно да носите дамска чанта

Кои са правилните стратегии в избора и съхранението на любимата ви чанта

29.07.2021г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дамската чанта е задължителен аксесоар от визията на всяка жена. Почти няма дама, която да не носи чанта в различна форма според предпочитанията си. Някои жени избират елегантни чанти, други по-ежедневни в неглижиращ стил, трети залагат на чантите тип раница.

Как да носите чанта така, че да не изкривявате гръбнака си?

Без значение каква чанта сте избрали, тя може да навреди на гръбнака и стойката ви заради неправилно носене. Това предизвиква болки и проблеми, които да повлияят негативно на здравето ви.

Как да носите правилно чанта? Как да подбирате чантите си по възможно най-подходящия за здравето и стила ви начин?

Ето няколко отговора.

Не избирайте чанта с твърде тънки презрамки

Прекалено тънките презрамки крият риск чантата да се вреже в кожата на рамото, като това създава предпоставка не само за кожни раздразнения и зачервяване, но и за болки в ставата на рамото. Не е необходимо да избирате прекалено дебели презрамки, за да избегнете този проблем. Достатъчно е да не са твърде тънки, особено ако чантата ви не е от най-леките.

Не използвайте една и съща чанта всеки ден

Ако носите една и съща чанта всеки ден, докато не се скъса и износи, това е грешка, която поставя здравето ви в риск. Признайте си, че не почиствате чантата често, а замърсяването ѝ при ежедневно носене и ползване е в кърпа вързано. Това повишава риска от инфекции, които могат да ви заразят. Сменяйте чантите редовно, като почиствате едната, докато ползвате другата. Още един вариант е да носите допълнителна чанта, в която да пренасяте някои замърсени предмети или пазар.

Чанта според формата на тялото

Сменяйте ръцете, на които носите чантата

За да се предпазите от болки в ръцете, гърба, кръста, сменяйте страната, на която носите чантата. Не носете чантата само на едната ръка, а редовно сменяйте ръцете. Така ще се предпазите от болки и изкривявания.

Не избирайте прекалено големи чанти

Чантите тип торба може да са тренди, но определено не са добър избор от гледна точка на здравето. Дори да не ги препълните, те ще карат тялото ви да се изкривява на една страна, за да компенсира обема им. Прекалено големите чанти крият риск от поява на болки и гръбначни изкривявания, ако се носят ежедневно. Избирайте средна към малка по размер чанта.

Свързани статии

Ако чантата е с дълга презрамка, носете я през рамо

Някои жени носят чантата си с дълга презрамка на едно рамо. Когато презрамката е дълга и чантата стига до дупето или под него е много вероятно да пострадате от ефекта на махалото, който се получава. При него чантата се люлее напред-назад, докато ходите. Това измества центъра на тежестта и ви кара несъзнателно да се клатушкате в синхрон с поклащането на чантата. Това е предпоставка за поява на болки и изкривявания. Носете такива модели чанти през рамо.

Дамската чанта – кутията на Пандора

Не носете раницата на едно рамо

Раниците са проектирани да бъдат носени на гърба, окачени на двете рамена. Ако носите раницата на едно рамо, рискувате да се появят изкривявания и болки. Когато се носи на едно рамо, раницата измества центъра на тежестта на тялото. Появяват се болки в раменете, които се отразяват по пътя на нервите надолу по гръбнака.

Коментирай