Здраве и красота

Причини за преждевременно побеляване на косата при млади хора

На какво се дължи ранната поява на бели и сиви коси

30.07.2021г. / 05 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на сива или бяла коса е почти неизбежна с течение на времето. Остаряването е нещо, от което никой не може да избяга. Обикновено то е придружено с побеляване или посивяване на косата. При някои се случва по-рано, при други по-късно, а някои са късметлии, защото генетично не са предразположени към побеляване.

Естествени методи за покриване на прошарената коса

Появата на бели коси може да се наблюдава и при млади хора. Побеляването може да настъпи в 30-те, но и в 20-те години. Обикновено има причини за преждевременното стареене на косата. Ето някои от тях.

Стрес и начин на живот

Младите хора страдат от побеляване на косата вследствие на стрес. Обикновено това побеляване е обратимо. След отпадане на побелелите коси, на тяхно място могат да израснат косми с нормален цвят при условие, че стресът е премахнат трайно от ежедневието. Стресът причинява промени в клетките, отговарящи за регенерацията и пигментацията на косъма, като това предизвиква преждевременно посивяване.

Ранно побеляване – как да го предотвратим?

Консумацията на алкохол, тютюнопушенето, вредните навици също допринасят за побеляването на косата при млади хора.

Дефицит на витамини и минерали

Друга възможна причина за побеляване на косата при млади хора, особено в 20-те и 30-те години, е недостигът на ценни витамини и минерали. Сред тях са витамин В12, D, Е, желязо, витамин В7 (биотин). Те вкупом влияят върху пигментацията на косъма и синтеза на меланин, отговарящ за оцветяването на косата. Здравословното хранене и включването на богати на тези вещества храни е от решаващо значение за състоянието на косата.

Продуктите, богати на витамини и минерали, важни за косата, са риба, прясно и кисело мляко, млечни продукти, листни зеленчуци, яйца.

Какво предизвиква преждевременно побеляване?

Дисфункция на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза влияят върху обмяната на веществата и метаболизма на всички нива. От обмяната зависят и веществата, достигащи до космения фоликул и определящи обновяването на косъма. Хормоналните промени в щитовидната жлеза влияят на промените в косата. Те могат да предизвикат намален синтез на меланин, от което да произтече ускорена поява на бели коси.

Вълшебна смес подобрява зрението и премахва бели коси

Генетични фактори

Генетиката е нещо, от което никой не може да избяга. Ако имате генетично предразположение към ранно побеляване на косата, това може да е причината за появата на бели коси в млада възраст. Много по-вероятно е да побелеете рано, ако вашите роднини по пряка линия са изгубили цвета на косата си в младите си години.

Коментирай
Здраве и красота