Здраве и красота

10 храни за щастие и здраво сърце

Вкусни и полезни

12.08.2021г. / 17 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вярвате ли или не, храните и напитките, които консумираме ежедневно оказват влияние върху нашето здравословно състояние. Настроението не е изключение, защото ако се чувстваме мудни, апатични, раздразнителни, означава, че не осигуряваме достатъчно полезни хранителни вещества на тялото си. Тук може да видите кои храни влошават настроението, а в следващите редове 10, които ни помагат да бъдем щастливи, но се грижат и за здравето на сърцето. 

Зелен чай – чудесна напитка, богата на антиоксиданти, която спомага не само за изгаряне на излишните мазнини, намалява риска от развитието на ракова клетки, но и подобрява настроението ни. 

Червени чушки – сладките червени чушки съдържат повече витамин С от портокалите. Имат малко калории, но изобилстват от хранителни вещества, които ни помагат да се чувстваме добре и усмихнати. 

5 причини да ядете маслини всеки ден

Орехи  - още една полезна храна за щастие. Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, хранителни вещества, които са полезни както за мозъка, така и за сърцето, допринасящи да се чувстваме в добро настроение.

Кефир – богат на пробиотици, подобряващ храносмилането. Може би знаете, че състоянието на храносмилателната система е пряко свързано с имунитета ни и нивата на щастие. 

Ядково масло/тахан – без значение дали хапвате сусамов тахан, слънчогледов, фъстъчен, от лешници, орехи, бадеми, това е чудесна храна за вашата диета. Подобрява храносмилането, засища глада за сладкиши, дава енергия, настроение и осигурява полезни мазнини за сърцето. 

Бамя – има малко калории, но много фибри. Бамята е богата и на полифеноли, които са микроелементи, намиращи се в много растителни храни, които за важни за здравето на сърцето.

Ленено семе – суперхрана за нашето настроение и здравето на сърцето. Богато е на омега-3 мастни киселини. Не забравяйте, че лененото семе е важно да се консумира смляно. 

Банани – според западни изследвания, редовната консумация на банани може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на свързаните с настроението симптоми, особено преди настъпване на месечния цикъл.   

Свързани статии

Шоколад – за предпочитане тъмен. Изследвания показват, че тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, което може да повиши нивата на серотонин и да намали риска от когнитивен спад. Тъй като черният шоколад е богат на какао, а какаото на антиоксиданти, това лакомство осигурява важни елементи и за здравето на сърцето. Търсете такъв шоколад, който е поне с 80% съдържание на какао. 

Сирене котидж – чудесно е за салата, десерти, предястия. То е богато на  протеини  и триптофан - незаменима аминокиселина, свързана с подобряване на настроението ни, смятат учени. 

Снимка: istock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
ot tezi hrani niakoi ne bih mgla da priema. ne sa mi priatni...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар