Здраве и красота

Как да облекчите главоболието с помощта на розмарин

Ароматна билка, която е подходяща не само за готвене

19.08.2021г. / 05 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието е сред най-често срещаните неразположения, а причините за неговата поява са толкова много. Болката и напрежението в главата не биват да бъдат неглижирани, особено ако са чести, интензивни. Тогава е важно да се консултираме с лекар.  

Според редица западни изследвания, розмаринът може да помогне за намаляване на безсънието, отпускането на мускулите и съответно да облекчи главоболието. Билката, която сме свикнали да добавяме към различни ястия има редица ползи за нашето здраве. Благоприятства здравето на сърцето, насърчава изгарянето на калории, стимулира растежа на косата и други. 

Как бихте могли да използвате розмарин при главоболие?

Използвайте с дифузер или арома лампа

Дифузерите са чудесен начин да си направите ароматерапия у дома. Споре редица изследвания, ароматерапията помага за отпускане на напрежението, облекчаване на главоболието, за облекчаване на дишането при настинки и грип и други. Ако разполагате арома лампа или дифузер, добавете към тях няколко капки етерично масло от розмарин. 

8 храни при главоболие

Масаж с масло от розмарин

Етеричните масла са чудесни за масаж на тялото, лицето. Маслото от розмарин ни помага да отпуснем напрежението и да разсеем главоболието. Трябват ни само няколко капки от него, които да добавим към базово масло, като кокосово, масло от шея, бадемово, какаово и да масажираме областта на слепоочията. Бавно, без излишен натиск, а ако има кой да ни направи този лесен масаж, още по-добре. Важно е етеричните масла да се комбинират с базови, за да не раздразнят кожата. 

4 причини за главоболие по време на тренировка

Добавете го към ваната

Ваната е един от най-добрите начини да отпуснем напрежението, да релаксираме мускулите и да намалим главоболието в домашни условия. Етеричното масло от розмарин може да се добавя и към вашата любима вана с аромати, соли.

Свързани статии

Може и да го комбинирате с масло от лайка, лавандула. Просто добавете 15-20 капки към ваната от маслото и се насладете на тази релакс терапия. 

Чаша ароматен розмаринов чай

Чаят е чудесен за облекчаване на различни неразположенията, включително на напрежението, главоболието, храносмилането. Едни от най-подходящите са чай от лайка, роза, мащерка, бъз и разбира се розмарин. Според западни изследвания, чаят приготвен от розмарин действа благоприятно при артрит и други подобни състояния, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

Коментирай