Здраве и красота

4 причини за главоболие по време на тренировка

Дехидратирани сте

10.05.2021г. / 11 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Главоболието е едно от най-честите неразположения. Причините за неговата поява могат да бъдат различни, като мигрена, предменструален синдром, гладуване, недоспиване, консумацията на някои храни и напитки и т. н.

От главоболие можем да страдаме и по време на спорт, без значение дали правим крос, фитнес, зумба или друг вид активност. На какво може да се дължи главоболието по време на тренировка? Вижте 4 възможни причини.

Не сте във форма

Невинаги нашето тяло е подготвено за интензивна тренировка, особено ако сме имали натоварен ден, или в онези дни около месечния ни цикъл. Главоболието по време на спорт може да се дължи и на нов вид упражнения с висок интензитет, към които е необходимо тялото да се адаптира. Главоболие по време на тренировки, както и други неразположения като гадене, втрисане, диария, могат да изпитат и тези, които сега започват да се занимават с физическа активност. Отнема време, за да свикне целият организъм с промяната.

Какво се случва, ако правите напади всеки ден?

Дехидратирани сте

От мускулни крампи, до замайване и гадене, дехидратирането на тялото по време на спорт и не само, влияе негативно на целия организъм. Главоболието е друг страничен ефект от липсата на достатъчно вода. По време на спорт тялото губи много течности чрез потенето. Затова е важно да сте добре хидратирани през целия ден, както и по време на самата тренировка. Водата е най-доброто решение, но може да помислите и за спортни напитки, които се предлагат в съответната спортна зала за вашите нужди.

Ефективни кардиоупражнения вкъщи

Прегряване на тялото

Това може да се случи по време на джогинг на открито през летните горещи часове, по време на тренировка в зала, която няма добро проветряване и вентилация. Тялото прегрява, за да компенсира средата, в която е поставено, в резултат на което може да ви боли глава, да ви прилошее, дори да получите топлинен удар.

Свързани статии

Обърнете внимание на спортното си облекло, особено ако спортувате навън, избягвайте черните дрехи. В залата също регулирайте екипа си, опитайте се да спортувате в помещения с добра циркулация на въздуха и подходяща температура.

Тренирате на по-голяма надморска височина

Тренировките на по-голяма надморска височина натоварват повече тялото заради атмосферното налягане и може да страдате от главоболие. Ако например се намирате в планината, фокусирайте се върху това да адаптирате тялото към средата. Не бързайте по време на походи, внимавайте с джогинга и интензивните тренировки.

Коментирай