Едамаме е чудесен зеленчук, който вероятно сте срещали като гарнитура в японските ресторанти. Едамаме всъщност е неузряла соя, която все още е в шушулката си. Предлага се варена, задушена на пара или запечена, добре подсолена. Едамаме е чудесен начин да поднесете любимите си азиатски и източни рецепти с подходяща гарнитура на вашите гости. 

5 здравословни причини да употребяваме соево масло

Но едамаме е нещо много повече. То е изключително полезен източник на богат набор от хранителни вещества. 

Кои са основните ползи от едадаме и защо е добре да присъства по-често на трапезата ви?

Едамаме е прекрасен източник на протеини 

Едамаме е много богато на растителни протеини. Неслучайно соята е един от най-предпочитаните заместители на месото от вегетарианци и вегани. В една чаша едамаме се съдържат приблизително 18 грама протеини. За сравнение в 100 грама печени пилешки гърди се съдържат около 24 грама протеин. 

Полезна ли е соята при бременност?

Едамаме е много богато на фибри 

Едамаме е много ценен източник на фибри. Те се срещат както в шушулката му, така и в самите зърна соя. В една чаша едамаме се намират приблизително 8 грама фибри, което е една трета от препоръчителния дневен прием. 

Едамаме е полезно за сърцето 

Едамаме е много богато на полезни мазнини. Те са съществени за нормалната сърдечносъдова функция, намаляване на холестерола, балансиране на кръвното налягане. В едамаме се съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини. В една чаша се съдържат около 6 грама омега-6 и 0,6 грама омега-3. 

7 чудесни ползи от червеното цвекло

Още по темата

Едамаме е богато на хранителни вещества

Сред останалите хранителни вещества, които се намират в едамаме и които са важни за здравето, са калий, антиоксиданти, натрий, витамин А, С, К, фосфор, мед, манган, фолати, тиамин, желязо, калций. Едамаме е бедно на калории, което го прави прекрасно за вашата диета, от какъвто и тип да е тя. 

Едамаме помага в отслабването 

Тъй като едамаме е бедно на калории и богато на ценни хранителни вещества, то може да допринесе за отслабването. Фибрите в него оставят усещане за ситост задълго. Протеините и мазнините в него имат същия ефект, като консумацията му спомага и за балансиране на нивата на кръвна захар и инсулин. Фибрите в това чудесно бобово растение могат да подпомогнат и намаляването на холестерола. 

Какви са ползите за здравето от тофу?