Здраве и красота

Знаци, че сте интроверт, който се тревожи твърде много

И това ви вреди

21.10.2023г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Честият стрес предизвиква тревожност, която ако се задържи трайно в живота ни, нанася големи вреди на всеки един аспект от него. Има един тип личности – интроверти, които са безкрайно интересни. Те са вдъхновяващи, обичат да четат, да се забавляват, но представете си котките - как търсят усамотение и релакс от шума, как пазят себе си от излишното и нежелано внимание. Интровертите са точно такива. Както всеки друг, така и те се сблъскват с безпокойството. Дали вие сте интроверт, който твърде много му отдава значение, вижте в следващите редове. 

Винаги сте подготвени, защото мислите за най-лошото 

Хората, страдащи от тревожност, са склонни да мислят за най-лошото във всяка ситуация. Без значение дали заминават на екскурзия или преминават през лоша ситуация. Подготвят се не как да си прекарат хубаво, а за възникване на обърквания, трудности. Разбира се, че човек трябва да има резервен план, но многото фокусиране върху отрицателното само вреди. 

Физически проявления на стрес в тялото 

Проблеми със съня

Съвсем естествено, безпокойството причинява проблеми със заспиването, води до безсъние като цяло. Всички отрицателни мисли преминават отново и отново през съзнанието. При интровертните личности страдащи от безпокойство, ситуацията е по-сложна, тъй като се борят с два проблема. 

Оцветете стреса – как цветовете ни помагат да балансираме емоциите

Често сте нервни, но не го показвате

Интровертите обичат да има мир около тях, ето защо често прикриват своите истински емоции. 
В себе си може да са много напрегнати, тъжни, да изпитват трудни за преодоляване негативни емоции. Отвън изглеждат добре, усмихнати дори. Ако тези признаци са налице и при вас, вероятно сте интроверт с повишени нива на тревожност

Свързани статии

Криете чувствата си

Освен че крият нервността си, интровертите с безпокойство, успяват умело и да скрият своите чувства. Разбира се, подтискането на емоциите, като гняв, разочарование, раздразнителност и тъга, само увеличават стреса, което нанася физически и психически щети. 

Избягвате неща, които не може да контролирате

Интровертните личности, които страдат от тревожност са склонни да не рискуват, да избягват да защитят интересите си, ако това може да доведе до конфликт, избягват повечето емоционални преживявания. За тях е трудно да бъдат гъвкави, ако нещо се обърка, ако не оправдаят очакванията им, преживяват случилото се много емоционално. 

Коментирай