Здраве и красота

Физически проявления на стрес в тялото

Високите нива на хормони на стреса причиняват редица симптоми и неразположения

15.06.2020г. / 05 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човешкото тяло е изумително издръжливо. То може да издържи на огромни нива на напрежение и стрес, но това не означава, че те не му влияят крайно негативно. Натрупването на стрес в организма предизвиква вредни и опасни промени в дългосрочен план, които могат да ни разболеят във физически и психически смисъл.

Какви са симптомите, че в тялото ви са се натрупвали големи количества стрес?

Крещящи признаци, че тялото ви е под тотален стрес

Главоболие, което не се влияе от болкоуспокояващи

Пулсираща болка в главата, която трае цял ден и не минава от само себе си, както и след прием на стандартни болкоуспокояващи, може да подсказва за натрупани високи нива на стрес в тялото. Главоболието е възможно да наподобява мигрена по сила и интензитет.

Главоболието, причинено от напрежение и стрес, се нарича тензионно главоболие и може да става все по-силно и натрапчиво, ако нивата на стрес не се овладеят.

8 начина да се предпазите от стреса

Косопад

Косопадът може да е предизвикан от много фактори, един от които е стресът. Високите нива на хормони на стреса потискат космените фоликули и удължават фазата на покой, което означава, че новите косми израстват много по-бавно, докато съществуващите падат бързо.

Проблеми с храносмилателната система

Мозъкът има директно влияние върху червата и стомаха. Доказателство за това е мисълта за определени храни, които предизвикват отделяне на стомашни сокове, например любим десерт или люта храна.

30 странични ефекта от стреса

Тази връзка е двупосочна. Целият храносмилателен тракт може да пострада, ако в тялото има високи нива на стрес. Възможни са всякакви проявления – от запек и диария до язва и силни болки.

Силна жажда

Ако изпитвате силна жажда вероятно няма да се сетите за стреса, но той също е една от възможните причини за този дискомфорт. Проучванията показват, че кортизолът, един от хормоните на стреса, се влияе от степента на хидратираност на тялото. При дехидратация нивата на кортизол се повишават.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Нарушения в съня

Тук нещата също са двупосочни. Ако не спите достатъчно, нивата на стрес се повишават. Ако сте силно стресирани по други причини, сънят също страда. Балансът в ежедневието и натовареността са от голямо значение, за да поддържате ниски нива на стрес и същевременно да спите добре и достатъчно.

Обилно изпотяване

Изпотяването е нормален физиологичен процес на охлаждане и освобождаване от токсини. Когато изпотяването е обилно и без интензивна физическа активност, тогава хормоналният баланс и нивата на стрес в тялото биха могли да са в основата на този проблем. При високи нива на вълнение, стрес, уплаха, безпокойство и тревожност, потните жлези отделят обилен секрет под влияние на повишените стойности на стресови хормони, като кортизол и адреналин.

8 лесни стъпки за справяне със стреса

Коментирай