Здраве и красота

Какво се случва, ако ядете сладолед всеки ден?

Положителни и отрицателни страни на любимото ледено лакомство

25.08.2021г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите на сладоледа обичат да го похапват често. Това сладко, ледено изкушение е любимо лакомство през лятото, а и не само. Разнообразието от вкусове примамва и ако сладоледът е сладкият десерт, който присъства всеки ден в менюто ви, може би трябва да знаете какво се случва в тялото ви, ако ядете сладолед често. 

Какво се случва, ако ядете прекалено много маслини?

Сладоледът е лакомство, което съдържа много калории, захари, наситени мазнини. Ако ядете сладолед всеки ден без да се съобразявате с останалите калории, които приемате, първото, което ще се случи, е да напълнеете. Освен това обаче има и други неща, които могат да ви се случат, някои от тях негативни, но и някои положителни. Кои са те?

Повишаване на холестерола 

Тъй като сладоледът е много богат на наситени мазнини, идващи от пълномаслените млечни продукти в състава му, е възможно нивата на холестерола ви да се повишат. 

Раздразнени черва 

Ако страдате от синдром на раздразненото черво, ежедневната консумация на сладолед може да не е добър избор за вас. Захарта, лактозата и наситените мазнини в сладоледа могат да влошат синдрома на раздразненото черво, като предизвикат подуване, тежест, газове, запек, диария, коремни болки. 

Какво се случва в тялото, ако ядете само 1200 калории?

Повишени нива на щастие и добро настроение 

Сладоледът съдържа захари и други стимулиращи серотонина (хормон на щастието) вещества. Ето защо, ако го консумирате ежедневно с удоволствие, това може да подобри настроението ви, тъй като високите нива на серотонин подобряват настроението. 

Влошена плодовитост 

Проучване на учени от Харвард констатира, че жените, които ядат сладолед всеки ден имат по-ниски шансове да заченат. Това се дължи на натрупването на наситени мазнини, които се съдържат във високомаслените млечни продукти, влагани в сладоледа. Ако ядете сладолед всеки ден има вероятност да изпитвате трудности в забременяването. 

Какво се случва в тялото, ако взимате твърде много витамини?

Запек 

Нередовното ви изхождане може да се дължи на честата консумация на сладолед. До този извод са стигнали учени от института Джонс-Хопкинс, цитирани от healthdigest.com. Това може да се дължи на захарите, подсладителите, сиропите и наситените мазнини в сладоледа. 

Свързани статии

Може да получите повече калций

Калцият е много важен минерал за доброто състояние на костите и зъбите. Той подпомага и работата на сърцето и поддържа добро състояние на кръвта. Калцият участва и в контрола на холестерола, кръвното налягане, намалява риска от поява на доброкачествени тумори в червата, дебелото черво и ректума. 

Какво се случва с тялото, ако ядете твърде много яйца?

Но въпреки че калцият е важен, той не трябва да е във високи стойности. Ако прекалявате със сладоледа съществува риск от повишени нива на калций в кръвта, което може да има отрицателни ефекти. Сред тях са отлагане на калций в меките тъкани, кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците. 

Кариес 

Появата на кариес е много вероятна, ако наблягате на сладоледа ежедневно. В него се съдържа изобилие от захар, която разваля емайла на зъбите и ги прави по-податливи на кариеси. 

Какво се случва в тялото, ако ядете лук редовно?

Коментирай