Здраве и красота

До какво води ежедневната консумация на бадеми?

Какво се случва, ако ядете бадеми всеки ден

02.09.2021г. / 05 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бадемите, тези превъзходни на вкус ядки, са изключително полезни. Те са невероятен източник на полезни ненаситени мазнини, фибри, витамини, минерали. Хранителният им състав е много полезен за функциите на сърцето, нервната система, метаболизма, имунната система. Те са подходящи и за контрол на теглото. 

Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?

Какво се случва, ако ежедневно консумирате по шепа бадеми?

Нивата на холестерола се нормализират 

Бадемите са с високо съдържание на ненаситени мазнини, сред които омега-3 мастните киселини. Според livescience.com, ежедневната консумация на бадеми може да допринесе за стимулиране на по-високи нива на добър холестерол и понижаване на лошия. Това намалява риска от образуване на твърди холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, предизвикващи запушвания. 

Подобряват приема на достатъчно витамин Е

Бадемите съдържат изобилие от витамини. Особено богати са на витамин Е. Той е много ценен антиоксидант, мощен в борбата със стареенето на клетките в организма и кожата. Витамин Е допринася за укрепването на тялото в много аспекти. Той се бори със свободните радикали, предизвикващи стареене, хронични заболявания, сърдечносъдови заболявания, дегенеративни заболявания, рак. 

5 здравословни ползи от бадемите

Усещане за ситост 

Ако хапвате бадеми всеки ден, ще усещате ситост за дълго време. Това ще ви предпази от преяждане през целия ден, както и към посягане към калорични и вредни храни. Фибрите в бадемите ускоряват метаболизма, дават много енергия. Протеините в бадемите дават допълнителен енергиен тласък и усещане за дълготрайна ситост. 

По-добро настроение 

Бадемите могат да помогнат да се чувствате не само по-сити, но и в по-добро настроение. Това се дължи на наличието на триптофан в състава им – съединение, което се трансформира в серотонин в организма, според healthline.com. Серотонинът е от съществено значение за доброто настроение, който се бори с депресията и тревожността.

Как да включим бадемите в менюто си?

За по-добро здраве на червата 

Бадемите са богат източник на фибри и протеини. Те съдържат и полезни въглехидрати, които заедно с останалите вещества в тези ядки правят прекрасна комбинация за здрави черва. Фибрите в бадемите действат като пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата, помагайки им да работят оптимално. 

Доброто състояние на червата допринася и за редовното изхождане. Това прави бадемите добър приятел в борбата със запека. 

За по-красива и сияйна кожа 

Тъй като бадемите са богати на антиоксиданти, те са полезни за кожата. Антиоксидантите се борят със стареенето и появата на ранни бръчки. Изобилието от витамин Е в бадемите, който също е антиоксидант, подпомага подобряването на кожата, бори се с възпаленията в нея, забавя стареенето. В допълнение мастните киселини и полифенолите в бадемите подхранват кожата в дълбочина, хидратират и я карат да сияе. 

Какво се случва, когато ядете по 4 бадема на ден?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
okazva se 4e na men ne sa mi tolkova polezni kakto pri drugi hora . li4no az ne nabliudavam koi znae kakvi podobrenia v 4ervata za6toto sum uveli4ila iadkite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар