Здраве и красота

Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?

Съдържат полезни мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали

02.04.2021г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядките са едни от най-здравословните източници на мазнини, протеини и фибри. Те са полезна междинна закуска, която можете да си позволите между храненията.

Има толкова много ядки, които можете да включите в хранителния си режим. Бадемите и кашуто са сред най-вкусните и предпочитани ядки. Ако се чудите дали някоя от тях е по-полезна, ще се опитаме да отговорим на този въпрос.

Всички ядки са с високо съдържание на мазнини. Бадемите обаче са много богати на ненаситени мазнини, които взимат превес над останалите мазнини в състава им, според Livestrong. Кашуто, от друга страна, съдържа до 3 пъти повече наситени мазнини в сравнение с бадемите, което прави бадемите първенци, ако имате нужда от по-малко наситени мазнини в храненето си.

6 неща, които се случват в тялото ви, когато ядете всеки ден кашу

И кашуто, и бадемите могат да бъдат нездравословни, колкото и полезни

И двата вида ядки съдържат полезни витамини и минерали. Бадемите са по-богат източник на витамин Е и калций, докато кашуто съдържа по-големи количества цинк и витамин К. Бадемите и кашуто могат да подобрят нивата на кръвното налягане.

Бадемите са по-популярно допълнение към диети за отслабване, пише healthdigest.com, заради тяхното положително въздействие по отношение на изгарянето на мазнини и стимулирането на полезните бактерии в червата.

Колко време трябва да накисваме ядките и семената във вода?

Нездравословните последици от консумацията на кашу и бадеми могат да дойдат вследствие на прекаляването с количеството консумирани ядки заради техния калориен товар, както и мазнините, които съдържат.

Други недотам полезни последици може да има и от несъобразяването на здравословните ви особености. Консумирайте ядки, които са по-полезни за вашето конкретно състояние.

По колко ядки и сушени плодове да хапваме на ден?

Най-добре е да се консултирате с лекар или диетолог, който да определи кой вид ядки са най-адекватни за вашето здравословно състояние и цели, така че да извлечете максимума от тези прекрасни полезни храни.

Коментирай