Здраве и красота

Защо е опасно да носите диоптрични очила, които не са точно за вас?

Очила, които не са предписани за вас, могат да увредят очите

02.09.2021г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Очите са много чувствителен орган, който се влияе от всяка малка промяна. Ето защо, ако се налага да носите диоптрични очила е от изключително значение да изберете такива, които са предписани от лекар точно за вас. Много хора си купуват диоптрични очила от магазини, хранителни вериги или щандове, на които се продават очила с готов диоптър. Това никак не е добър избор за очите ви, дори е опасно. 

Катаракта – тихият убиец на зрението

Ако носите грешните очила, които не пасват напълно на конкретните нужди на вашите очи, това създава допълнително напрежение в очния нерв и всички останали функционални структури на окото. Напрежението в очите може да доведе до сърбеж, сухота, сълзене, напрягане, повишаване на диоптъра, главоболие, повишено вътреочно налягане, което вече е много сериозен проблем – предпоставка за възникване на прогресивна слепота в бъдеще. 

При носене на неправилните очила зрението се замъглява. Възможно е да се появи главоболие, което да не може да се повлияе от болкоуспокояващи медикаменти. 

Най-добрите и най-лошите храни за очите

За да се радвате на здрави очи и добро зрение е важно да следите симптомите. Ако се появи дискомфорт, дразнене, размазано зрение или някакво друго неразположение, свързано с очите ви, посетете лекар специалист. Следвайте точно неговите препоръки и изпълнете рецептата за очила, която ще ви даде. Не взимайте каквито и да е очила за четене, работа на компютър или гледане на телевизия, ако те не са предписани точно за вас. 

Носенето на очила с диоптър или слънчеви очила, които не пасват идеално на очите ви, може да доведе до трайни и сериозни увреждания. Проблемът е още по-голям при децата, които се нуждаят от корекция на зрението, а не получават адекватна такава. Това може да доведе до сериозно увреждане на зрението във все още развиващите се детски очи, пише healthdigest.com. 

Как да разберете дали се нуждаете от очила?

Ако носите очила, които не са създадени за корекция на конкретния ви проблем с очите, очният нерв се напряга, за да се пригоди към съответните стъкла. Това предизвиква изменения в очите. Дори малки отклонения в диоптъра на стъклото могат да накарат окото да се нагоди към погрешните стойности. Болките в очите и главоболието са само част от сигналите, че очилата не са подходящи за вас. 

Какво трябва да знаят хората, носещи очила?

Не е препоръчително да купувате очила с готови диоптрични стъкла. Винаги се консултирайте с офталмолог, който да определи точния размер на диоптъра, от който се нуждаете. Възможно е да се налагат и астигматични стъкла, което се установява само след преглед при специалист.  

Тук може да гледате епизода на влога "Ето как" с офталмолога д-р Галина Петрова, която разказва за някои от най-често срещаните грешки, които правим при избора на очила.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
poniakoga si pozvoliavam da izmestia fokusa umi6leno , za da stanetova koeto iskam da razbere subesednika mi .moeto goliamo mom4e ...za kogoto mislia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар