Здраве и красота

Сироп от бъз – 5 ползи за здравето от консумацията му

Вкусен и полезен

09.09.2021г. / 09 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато търсим природни средства за повишаване на имунитета, няма как да подминем бъза. Можем да го намерим под формата на екстракт, хранителни добавки, чай или вкусният сироп, който разреждаме с вода, понякога му добавяме малко лимон. Бъзът ни осигурява витамини от групата В, калий, селен, мед, желязо. Ако сте любители на уникалния сироп, който се приготвя от него, вижте за какво е полезен, освен за кашлица.

Сироп от бъз против грип – рецептата на баба

Помага при грип и настинки

Въпреки че сиропът от бъз повишава защитните сили на имунитета, той се препоръчва за консумация и по време на настинки и грип. Западни изследвания показват, че бъзът може да помогне за по-бързото ни възстановяване, тъй като съдържа витамини А и С. Според изследователска статия от 2016 година, публикувана в Nutrients приемането на сироп от бъз няколко дни преди екскурзия, пътуване, както и на няколко дни след, намалява продължителността на настинките.

Малки закуски за силен имунитет

Действа като естествен диуретик

Диуретиците помагат на тялото ни да елиминира излишните количества вода и сол, под формата на урина. Според редица проучвания, бъзът спомага за отводняването, а сиропът от бъз е едно особено вкусно и приятно средство да помогнем на организма си. Така не сме толкова подпухнали, контролираме високото кръвно налягане. Не на последно място, сиропът от бъз помага и при запек.

За красива кожа

Доказано е, че бъзът поддържа здравето на кожата благодарение на съдържанието на антоцианин – съединение, което придава ярък цвят на плодовете. Антоцианините са показали, че се борят с процесите на естественото стареене, като по този начин подобряват тонуса и блясъка на кожата. Бъзът също е богат източник на витамини А и С, които са едни от най-полезните за здравето и красотата ѝ. Вместо да пиете сокове от кутия, газирани напитки, пийте сироп от бъз. Може да се намери и такъв, който се приготвя с мед, а не само със захар.

10 храни за силен имунитет

Свързани статии

Намалява възпалението в организма

Бъзът е известен с множеството си противовъзпалителни действия, благодарение на хранителните вещества, които ни осигурява. Възпалението в организма в резултат на стрес, нездравословно хранене, обездвижване, наднормено тегло и други е в основата на много хронични заболявания. От друга страна, бъзът, включително и под формата на вкусен сироп, помага да намалим възпалението.

За добро мозъчно здраве

Още едно предимство на сиропа от бъз е, че той е полезен за когнитивното здраве, тъй като се смята, че може да намали риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Учените смятат, че специфичните хранителни вещества в бъза намаляват когнитивния спад, който е характерен и за напредването на възрастта.

Коментирай