Здраве и красота

Сок от бъз за имунитет и здрава сърдечносъдова система

За здравословните ползи от сока от бъз

30.11.2023г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Сок от бъз за имунитет и здрава сърдечносъдова система

Сокът от бъз е част от народната ни медицина и това не е случайно. Той притежава множество свойства, които го правят прекрасно средство да се предпазите от вируси, настинки, да подобрите имунните защити, да се радвате на добре функционираща сърдечносъдова система. 

Но сокът от бъз има много повече ползи за здравето, заради които трябва да го включвате редовно в рутината си за здраве и хранителен режим. 

Защо сокът от бъз е толкова полезен?

Подобрява храносмилането

Сокът от бъз е много богат на фибри, флавоноиди и фитохимикали, които облекчават запека, стимулират храносмилателните ензими, намаляват подуването, газовете, тежестта в корема. Сокът от бъз стимулира движенията на червата, което подобрява усвояването на храната и храносмилането. 

Намалява сърдечносъдовия риск 

Редовното пиене на сок от бъз подобрява сърдечносъдовата функция, кръвообращението, намалява холестерола, контролира кръвното налягане. Всички тези ползи водят до по-нисък риск от възникване на сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. 

Свързани статии

Силен имунитет 

Сокът от бъз е известен с ползите си за имунната система. Той повишава имунитета, подобрява способността на имунната система да се бори с вирусите, бактериите и патогените, като намалява риска от заболеваемост през есента и зимата, като същевременно скъсява периода на оздравяване при възникнала инфекция. 

За красива кожа 

Тъй като сокът от бъз прелива от антиоксиданти и фибри, той има положителен ефект и върху кожата. Прави я млада, стегната, сияеща, здрава и добре хидратирана. Минералите, витамините и антиоксидантите в него забавят стареенето и появата на бръчки. 

За здрави кости и стави 

Сокът от бъз има много мощен противовъзпалителен ефект, което влияе благотворно на костите. Той е богат на калций, който е основен минерал за изграждането, здравината и плътността на костите. 

За здрави бели дробове 

Сокът от бъз подобрява функцията на дихателната система. Ако имате настинка или се борите с вирусна инфекция, сокът от бъз подпомага дишането, потиска хремата, улеснява преглъщането при раздразнено гърло, намалява възпаленията в горните дихателни пътища. 

Коментирай