Непоносимостта към храна е често срещан проблем, от който страдат много хора по цял свят. Тя може да се изразява в различни неразположения и се различава от хранителната алергия, при която се проявява внезапна и моментална реакция на организма след навлизане на алергена в тялото. Хранителната непоносимост може да остане скрита и незабелязана дълго време, защото симптомите ѝ може да наподобяват много други неразположения. Така човек невинаги свързва дискомфорта, който изпитва, с непоносимост към конкретна храна.

Каква е разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия?

Хранителните непоносимости са много по-често явление от алергиите към храна. Не са животозастрашаващи като алергичните реакции към храна, но могат да влошат качеството на живот и да предизвикат сериозни неразположения, дискомфорт, неприятни симптоми.

Кои са най-честите признаци на хранителна непоносимост, които да разпознаете?

Подуване и газове

Подуването на корема и образуването на газове могат да се случат по много причини. Затова е и доста трудно човек да установи, че има хранителна непоносимост или нетолерантност към дадена храна. Наблюдавайте състоянието си и обърнете внимание кога точно получавате газове и подуване на корема. Ако е след консумация на определена храна, може би тя е причината за симптомите. За да сте най-сигурни, опитайте се да се храните с отделни храни в различно време. Така няма да смесвате храни и ще ви е по-лесно да определите коя храна предизвиква дискомфорта.

Как да разберете дали имате хранителна непоносимост?

Болка в стомаха

В някои случаи, ако хранителната непоносимост е по-силна, може да се появи и болка в стомаха наред с подуването и газовете. Стомашната болка е типичен признак и за много други състояния. Нейната сила може да варира при различните хора. Обикновено се усеща като тъпа болка, придружена с тежест в средната или долната част на корема.

Диария

Когато тялото ви не може да усвоява дадени вещества или изпитва непоносимост към тях е възможно да се отключи и реакция на изхвърлянето им от тялото по най-бързия начин. Един от тях е диарията. Когато сте чувствителни към дадена храна, червата реагират и тяхната храносмилателна функция бива нарушена. Резултатът може да е диария скоро след консумацията на храната дразнител.

Още по темата

Три причини да не сте разбрали, че имате непоносимост към храна

Главоболие

Главоболието също възниква по много причини. Затова е и трудно да бъде причислено към симптомите на хранителна непоносимост, но е факт. То може да се появи след консумация на храна, към която имате непоносимост или нетолерантност. Болката в главата е една от реакциите, които тялото проявява към навлезлия хранителен дразнител, като освобождава антитела в кръвта, предизвикващи главоболие и мигрена.

Възможни признаци на алергия към яйца

Умора

Тежката умора и липсата на енергия са друг симптом на хранителна непоносимост. Когато консумирате храни, които тялото ви не може да обработи нормално или отхвърля част от веществата в тях, това може да причини силна умора вследствие на високите нива на кортизол (хормон на стреса) в кръвта.