Здраве и красота

Ползи за здравето от маслото от водорасли

Съдържа есенциални омега-3 мастни киселини и антиоксиданти

09.10.2021г. / 05 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от водорасли се произвежда от микроводоразли, които са източник на много ценни омега-3 мастни киселини, по-специално докозахексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина, според WebMD. Този вид омега-3 масло от водорасли е и една от причините месото на рибата да е толкова полезно – защото морските риби се хранят с тези микроводорасли. Те са един от най-добрите растителни източници на мастни киселини. 

Каква е разликата между омега-3 и омега-6 мастните киселини?

Маслото от водорасли не е взаимозамеяемо с рибеното масло. Двете масла за различни и съдържат различни съставки. Маслото от водорасли не съдържа никакъв холестерол, нито токсични вещества, каквито биха могли да се срещат в рибата, например живак. Това масло няма неприятен мирис и вкус, не оставя лош дъх след консумация и освен това се понася изключително добре от храносмилателния тракт, пише goodhousekeeping.com. Усвоява се добре от организма, дори по-добре от рибеното масло. 

Какви са ползите за здравето от маслото от водорасли?

Според healthdigest.com, маслото от водорасли съдържа незаменимите омега-3 и омега-9 мастни киселини. Те намаляват риска от възпаления, дегенеративни заболявания, сърдечносъдови заболявания, неврологични заболявания, подобряват мозъчната функция. 

Защо макадамията е толкова полезна?

Снимка: istock

Мастните киселини имат свойството и да потискат депресията, борейки се с нейните механизми, според проучвания на учени от Харвард, цитирани от healthdigest.com. Мастните киселини в това масло имат положително въздействие върху разстройства, като следродилна депресия, биполярно разстройство, тревожно разстройство. Маслото от водорасли може да намали признаците на безпокойство, като подпомогне стандартната терапия при такива случаи. Това показват данни от изследване от 2011 година, публикувано в Brain, Behavior and Immunity. 

Знаци, че на тялото ви му липсват мазнини

Видовете омега-3 мастни киселини в това масло могат да допринесат в борбата с когнитивните затруднения, свързани с дегенеративни заболявания на нервната система, като болестта на Алцхаймер и деменция. 

Маслото от водорасли намалява холестерола, може да допринесе за балансирането на кръвното налягане и намаляване риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти. 

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

* Преди да предприемете прием на каквито и да е хранителни добавки трябва да се консултирате с вашия лекар. Той ще прецени състоянието ви и ще ви посъветва дали имате нужда от прием на добавки. 

Коментирай