Здраве и красота

Признаците, че трябва да намалите кафето

Когато кофеинът ви дойде в повече, тези неща могат да се случат с тялото ви

28.09.2021г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е част от живота на милиони хора по света. То е пръв помощник в събуждането и освежаването сутрин, на обяд и следобед – във всички моменти, в които имаме нужда от енергиен тласък и ободряване. Кафето е любима напитка, защото има фантастични аромат и вкус, които доставят удоволствие на сетивата. Любителите на кафето пият любимата си напитка не само заради енергийните ѝ качества, но и заради насладата от вкуса и аромата му. 

Как да направите сутрешното кафе по-здравословно

Неусетно можете да злоупотребите с количеството кофеин. Това може да има своите проявления, странични ефекти, дори симптоми и здравословни проблеми. 

Кофеинът е стимулант. Той въздейства на нервната система. В малки количества той се използва дори като част от редица медикаменти за успокояване и намаляване на болката. Но в големи количества може да има обратния ефект, пише healthdigest.com. 

Кофеинът е вещество, което стимулира мозъка и централната нервна система. То ви помага да се чувствате по-енергични, будни и дейни. Среща се не само в кафето, но и в някои газирани и енергийни напитки, барчета, чайове, шоколад. 

Как кафето намалява косопада и прави косата по-здрава

Ако проявите някои симптоми, може би е време да ограничите кофеина. 

Един от най-честите симптоми на предозиране с кофеин е треморът. Треперенето на крайниците е проява на прекалена възбуденост на нервната система. Може да се усети като внезапен прилив на енергия, вибрация в кръвоносните съдове или крайниците. 

Ако количеството приет кофеин за денонощие е прекалено голямо, могат да се проявят и по-сериозни странични ефекти

Според Medical News Today, тези симптоми включват безпокойство, тревожност, раздразнително, повишена телесна температура, дехидратация, учестено дишане, ускорен пулс. 

Тези симптоми могат да предизвикат още по-силна тревожност, дори уплаха. В по-тежки случаи, особено при едновременна консумация на кафе, енергийни напитки, газирани напитки и десерти, съдържащи кофеин вкупом, може да се стигне до необходимост от лекарска помощ. 

5 алтернативни напитки на кафето, които дават много енергия

Свързани статии

Симптомите, налагащи незабавна лекарска намеса, включват болка в гърдите, халюцинации, затруднено дишане, повръщане. Най-често се наблюдават при деца или тийнейджъри, които са приели големи количества кофеин, вследствие консумация на кофеинови напитки и съдържащи кофеин десерти (включително газирани напитки) едновременно. 

Според healthline.com, препоръчителното дневно количество кофеин не трябва да надхвърля 400 мг. За сравнение една стандартна чаша кафе съдържа приблизително 190 мг кофеин. Това е особено важно за бременните жени и подрастващите, които са най-уязвими от ефектите на кофеина. Важи и за всички останали с чувствителна към тези стимулации нервна система. 

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Препоръчително е допустимата дневна доза кофеин да не се прекрачва, за да се избегнат потенциални рискове за здравето. Това важи особено за хората, които всеки ден посягат към кофеиновите напитки по няколко пъти. Хронично високият прием на кофеин също може да има негативни ефекти върху здравето. 

Коментирай