Здраве и красота

Кафе с куркума – ползи за здравето и как се приготвя

Защо е добре да го консумираме всеки ден

15.03.2021г. / 11 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето ви може да стане още по-вкусно и полезно, изпълнено със здравословни вещества, ако добавите към него куркума. Куркумата е златната подправка на Индия. Тя изобилства от антиоксиданти и важни съединения, благодарение на които има невероятни ползи за здравето.

Комбинацията на кафето с куркумата се превръща в една наистина здравословна напитка, която ще ви помогне да подобрите цялостното си здраве. Както кафето, така и куркумата предлагат много антиоксиданти, което прави комбинацията от тях наистина полезна.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Какви са ползите от кафето с куркума?

Богато наличие на антиоксиданти

Изследванията показват, че антиоксидантите могат да активират ензими в организма, които отговарят за редица процеси в тялото. Те намаляват възпаленията, борят се със свободните радикали, намаляват риска от протичане на злокачествени процеси при деленето на клетките.

Намалява възпалението

Редовното добавяне на куркума към кафето може да има болкоуспокояващи и противовъзпалителни ефекти върху тялото. Тази напитка може да намали болките и сковаността при артрит и други ставно-мускулни възпаления. Намалява зачервяването и подуването, свързани с възпаления на ставите.

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Подобрява настроението

Редовното пиене на кафе с куркума може да окаже благотворно влияние върху настроението. Това е така, защото куркумата има потенциална антидепресантна активност, благодарение на активната си съставка куркумин. Добавен към енергизиращия ефект на кофеина, куркуминът подобрява настроението и се бори с депресията.

Контролира кръвната захар

Куркумата е известна със свойствата си по отношение контрола на диабета. Тя е част от редица хранителни добавки за диабетици. Антиоксидантите и куркуминът в куркумата спомагат за балансиране нивата на кръвната захар, нейното плавно усвояване и предотвратяване на резките скокове в стойностите ѝ в кръвта. Това е от решаващо значение за превенцията на сърдечносъдови заболявания, увреждания на нервната система, бъбреците, влошаване на зрението, които са характерни за зле контролирания диабет.

Грешки в приготвянето на кафе, които пречат да му се насладите

Облекчава храносмилателни проблеми

Кафето с куркума може да помогне при храносмилателни проблеми. Това сочат данните от изследване от 2018 година, публикувано в Journal of Clinical Medicine. Според учените кафето с куркума има благотворни ефекти върху синдрома на раздразненото черво и може да облекчи симптомите му.

Ползи за сърдечносъдовата система

Кафето с куркума може да намали холестерола. Това е много важно с оглед контрола и превенцията на високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Противовъзпалителните свойства на куркумата намаляват сърдечносъдовия риск и спомагат за контрола на стреса, оказващ вредно влияние върху сърдечносъдовата система.

Как да подсладим кафето си без захар

Как да си направите кафе с куркума?

Съставки:

  • ½ чаша мляко на растителна или ядкова основа;
  • 1 чаена лъжичка куркума на прах;
  • ½ чаена лъжичка канела на прах;
  • ¼ чаена лъжичка джинджифил на прах;
  • 1 щипка черен пипер;
  • 230 мл сварено кафе;
  • 1 чаена лъжичка кленов сироп (по желание).

В малка тенджера на умерен огън разбъркайте млякото, куркумата, канелата, джинджифила, пипера и приготвеното кафе. Разбъркайте много добре. По желание можете да използвате и пасатор. Накрая добавете кленовия сироп. Изсипете сместа в подходяща чаша и се насладете.

Коментирай