Здраве и красота

Как да облекчите стискането на зъби през нощта

Какво причинява бруксизъм и как да се справите с него

01.10.2021г. / 15 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стискането на зъби и скърцането с тях през нощта е проблем, който може да увреди сериозно цялата устна кухина. Състоянието, при което неволно стискате и скърцате силно със зъби през нощта, се нарича бруксизъм. То варира от лека до тежка форма в зависимост от това до каква степен е възбудима нервната система и до каква степен е прогресирало заболяването преди да сте взели мерки.

Неочаквани причини за зъбобол

Ако не се реагира навреме, бруксизмът може да увреди не само зъбите и да доведе до тяхното счупване и разрушаване, но и до сериозна увреда на ставите на челюстта. Те могат да се възпалят, да се разхлабят и това да предизвика сериозни затруднения в храненето, говоренето.

Какво предизвиква стискане на зъби през нощта?

Точната причина при някои хора да се появи бруксизъм, не е изяснена. Смята се, че стресът е една от тях. Повишената възбудимост на нервната система и нейната реактивност карат мускулите да се стягат прекомерно, особено през нощта, когато нямате волеви контрол над тях. По този начин стискането на зъбите причинява пренапрежение в ставите на челюстта. Крайният резултат е разрушаване на зъбите, възпаление на ставите и тяхната дисфункция.

Каква е причината за поява на болка в челюстта при дъвчене

Друга причина за стискане на зъби през нощта може да е неправилната захапка. При нея има неравномерен контакт между горните и долните зъби, което води до разрушаването им. Дъвченето на твърди предмети и храни през деня също оказва влияние върху състоянието на зъбите, а през нощта може да накара мозъка да продължи да стиска.

Какви са симптомите на бруксизъм?

  • Болка в мускулите на лицето, челюстта, шията;
  • Счупени зъби със сплесната форма, лющещ се емайл;
  • Износване на зъбната коронка;
  • Главоболие;
  • Повишена чувствителност на зъбите.

Бруксизмът е заболяване, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Ето какво можете да направите, за да облекчите състоянието си и да намалите вредите върху челюстта.

Нервни тикове и навици – по-опасни за здравето, отколкото си мислим!

Посетете зъболекар

Първото, което задължително трябва да направите, ако забележите, че имате проблем със зъбите, е да посетите стоматолог. Денталните лекари са добре запознати със състоянието бруксизъм и ще ви посъветват какво да правите. В повечето случаи се налага изработка на гумена, силиконова или пластмасова шина, която се носи нощно време и която има за цел да отнеме от натиска, който предизвиквате със стискането на зъбите. Зъболекарят ви ще ви посъветва как да процедирате занапред, за да намалите риска от сериозни последици от бруксизма.

Намалете стреса

Стресът е един от основните фактори, подтикващи хората да стискат зъби през нощта. От съществено значение е да ограничите възможно най-много стреса през деня. Това ще подобри и съня ви, ще го направи по-дълбок и спокоен. Елиминирайте стресовите фактори. Спортувайте и се разхождайте повече на открито. Прекарвайте време с хора, които ви карат да се чувствате добре. Намалете контактите с личности, които ви напрягат.

3 суперхрани за здрави и бели зъби

Редовните тренировки и упражненията са голяма част от справянето със стреса. Ходенето пеша във всеки удобен момент, в който не се налага да ползвате транспорт, е чудесен начин да добавите повече движение в ежедневието си.

Избягвайте дъвченето на твърди храни

Твърдите храни имат пагубно влияние върху зъбите и ставите на челюстта. Когато напрягате челюстта си с дъвчене на твърди храни през деня, болката може да се усили. Избягвайте дъвченето на дъвка, ядки, твърде жилаво месо. Не са препоръчителни също храни, съдържащи захар, киселинни храни, защото развалят емайла и правят зъбите още по-уязвими.

Коментирай