Здраве и красота

Може ли да отслабнете само с високоинтензивни тренировки?

Какво още трябва да включите в режима на двигателна активност

21.10.2021г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването се постига чрез подходяща комбинация от диета и движение. Не всички хора обаче имат време за продължителни ежедневни тренировки. Ето защо залагат на високоинтензивните тренировки, при които се изгарят повече калории и мазнини за по-кратко време. При тези тренировки интензитетът на физическата активност е максимален, като времето за изпълнение на упражненията е значително по-кратко от това при стандартни кардио или силови тренировки.

Чести грешки, които допускаме при тренировка

Звучи наистина обещаващо – да отслабнете с високоинтензивни тренировки, които не се налага да правите всеки ден и няма да отнемат толкова от времето ви, а същевременно ще постигнете мечтаната фигура.

Но наистина ли високоинтензивните тренировки сами по себе си са достатъчни, за да отслабнете?

Краткият отговор е не. Храненето е първата и най-важна част от отслабването. Ако не промените храненето си, премахването на мазнините от тялото би било много по-трудно, а в някои случаи дори невъзможно. Тренировките, разбира се, са другата неизменна част от редукцията на излишното тегло. Те обаче трябва да са разнообразни и да са комбинация от различни физически активности, които имат и различно въздействие върху тялото. Ето защо, ако правите само високоинтензивни тренировки, успехът ви няма да е така задоволителен.

Кардио или HIIT (високоинтензивни интервални тренировки) – кое е по-ефективно?

Добрата диета за отслабване, която същевременно е здравословна за целия организъм, трябва да включва изобилие от по-нискокалорични храни, множество плодове и зеленчуци, здравословни мазнини, протеини, фибри, според клиника Майо.

За да намалите излишното тегло трябва да предизвиквате тялото си непрекъснато, да го поставяте пред нови изпитания, така че то да не свиква с едни и същи натоварвания. Затова е от толкова голямо значение да направите тренировките максимално разнообразни. Добре е те да включват кардиоупражнения, упражнения за издръжливост, упражнения със собствено и добавено тегло, упражнения за гъвкавост и мобилност, както и високоинтензивни тренировки. Съвкупността от всички тези компоненти изгражда една чудесна двигателна програма, която би дала максимални резултати на тялото ви. Фитнес план, съчетаващ всички тези двигателни активности е най-доброто, от което се нуждаете, за да отслабнете.

3 есенциални типа тренировки за отслабване

Според livestrong.com високоинтензивните тренировки са фитнес тенденция, която наистина дава прекрасни резултати, но сама по себе си е недостатъчна за постигане на целите. При тези тренировки се изгарят много калории, връзките и стените на мастните клетки се накъсват, което прави премахването на мастната тъкан по-лесно, ускорява се метаболизмът и всички тези ефекти траят дълго след края на тренировката. Това звучи като чудесна новина за онези, които нямат търпение да отслабнат, а и нямат време за продължителни тренировки.

Високоинтензивните тренировки обаче не са достатъчни за постигане на оптимални резултати. Те могат да допринесат много към останалите компоненти на режима за отслабване, но не биха могли да бъдат максимално полезни, ако изпълнявате само тях.

5 кардио тренировки, изгарящи повече калории от тичането

Важно е да включвате интензивните тренировки в рутината си, защото те имат големи заслуги за топенето на мазнините и изграждането на мускулна тъкан. Колкото по-добре развита е мускулатурата, толкова по-ускорено се изгарят и мазнините.

Коментирай