Здраве и красота

10 антиоксиданта за сияеща кожа и откъде да ги набавите

Храни, богати на антиоксиданти за здрава и красива кожа

11.10.2021г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата, млада и сияеща кожа зависи до голяма степен от антиоксидантите, които приемаме с храната. Тези мощни вещества имат свойството да се борят със свободните радикали, предизвикващи стареещи процеси в кожата, възпаления, ранна поява на бръчки.

Антиоксидантите са навсякъде около нас. Трябва да знаем само откъде да си ги набавим, за да защитим кожата си от свободните радикали, причиняващи окисления в клетките и тяхната увреда. В допълнение антиоксидантите имат свойството и да предпазват кожата от замърсяванията на околната среда, ултравиолетовите лъчи на слънцето, въздействието на някои лекарства, дори и на цигарения дим.

Кои са най-важните антиоксиданти за кожата и откъде да си ги набавите?

Сяра

Сярата се среща в своите специфични антиоксидантни форми в лука, чесъна, шалота, праза. Тя е изключително важен антиоксидант, който е особено ефективен в борбата с възпаленията по кожата и акнето.

Чайове, много богати на антиоксиданти

Каротеноиди

Източници на каротеноиди са тиквата, сладките картофи, мангото, кайсиите, морковите, спанакът, магданозът. Каротеноидите имат свойството да изглаждат бръчките и фините линии, особено около очите, където кожата е най-нежна и тънка.

Катехини

Катехините се срещат в тъмния шоколад, ябълките, чая, виното. Имат изявен антистареещ ефект. Борят се с бръчките, възпаленията и преждевременното стареене на кожата.

Защо се нуждаем всеки ден от антиоксиданти?

Флавоноиди

Източници на флавоноиди са най-вече черният шоколад, чаят, червеното вино, цитрусовите плодове, лукът, нарът, ябълките. Включвайте ги по-често в храненето си за красота отвътре.

Коментирай