Здраве и красота

10 нисковъглехидратни плода, подходящи за кето (галерия)

Бедни на въглехидрати и захари плодове, които помагат в отслабването

23.10.2021г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са с най-високо съдържание на естествени въглехидрати и захари. Не всички от тях обаче съдържат еднакво количество въглехидрати. Някои са с по-висок гликемичен индекс от други.

Кетодиетата е начин на хранене, наблягащ на мазнините и протеините за сметка на въглехидратите. По този начин тялото свиква да черпи енергия при разграждането на протеините и мазнините, а не от въглехидратите, както по природа сме устроени. Въглехидратите са най-лесният източник на енергия, затова и организмът ни е устроен да черпи енергия първо от тях.

При кетогенната диета храненето включва по-малко от 50 г въглехидрати на ден, като приемът на протеини и мазнини е в по-висок процент. Всеки организъм има индивидуални нужди, затова и кеторежимът е съобразен с тях. Според клиника Кливланд, стандартният кеторежим включва 70 до 80% от калориите да идват от мазнините, 20% от протеините и едва 5% от въглехидратите. Този режим е твърде рестриктивен и се налага да протича под лекарско наблюдение.

Съществуват и по-облекчени форми на кетодиетата, при които въглехидратите достигат между 20 и 50% от общия дневен прием на макроелементи. Тъй като плодовете имат най-много въглехидрати от останалите храни е от ключово значение техният прием да се ограничи. В дългосрочен план това има благоприятен ефект върху редукцията на мазнините и телесното тегло.

Тъй като някои плодове са по-нисковъглехидратни от други, те са подходящи за спазване на кетодиета.

Кои са тези плодове, вижте в галерията тук.

Коментирай
Свободно време