Здраве и красота

В световния месец за борба с рака на гърдата – как да прегледате сами гърдите си

Редовните самопрегледи са от решаващо значение за ранното откриване на бучки

13.10.2021г. / 13 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата. Това заболяване засяга милиони жени по света, като възрастовата граница пада все по-надолу. Всяка жена трябва да умее да преглежда сама гърдите си всеки месец, като това не изключва редовните прегледи от специалист мамолог на всеки шест месеца до една година според индивидуалното състояние и възраст.

6 промени в начина на живот, предпазващи от рак на гърдата

Ракът на гърдата е вид рак, който за щастие е напълно лечим, ако бъде диагностициран навреме. Ето защо е от изключително значение всяка жена да преглежда гърдите си редовно. Всяка промяна в гърдите може да подсказва за здравословен проблем. Ракът на гърдата може да се прояви като бучка, но и като много други различни изменения в тъканите на гърдите.

От голямо значение е жените да бъдат нащрек за тези промени в гърдите си. Преди всичко е много важно сами да познават всяко кътче от гърдите си. Промените в тях могат да подскажат за опасно заболяване.

Американското общество за борба с рака счита самопрегледите за един от важните инструменти за скрининг на рака на гърдата. Редовното преглеждане на гърдите всеки месец може да сведе риска от рак на гърдата в напреднала фаза до няколко пъти.

4 симптома на рак на гърдата, различни от бучка

Много жени търсят само бучки по гърдите си. За съжаление, ракът на гърдата се проявява в много различни форми, различни от бучка. Ето защо е важно да знаете как точно да преглеждате гърдите си и за какво да следите.

Как правилно да преглеждате гърдите си всеки месец?

Наблюдавайте гърдите си

Едно от най-важните неща, които помагат в ранното откриване на рак на гърдата, е доброто познаване на гърдите. Вие най-добре можете да следите за промени в гърдите, защото можете да наблюдавате собственото си тяло всеки ден. Отделяйте по няколко минути всеки ден или всеки месец, в които да поглеждате обстойно гърдите си в огледалото. Старайте се да запомните формата, текстурата им, цветът на кожата, особеностите на зърната.

Обърнете внимание на формата, размера, цвета на кожата

Ракът на гърдата може да се прояви по различни начини. Ето защо е важно да сте наясно как точно изглеждат гърдите ви и най-вече как ги усещате. Всяка промяна в тъканите им може да подсказва за заболяване. Невинаги тези промени означават рак, разбира се, но ако забележите промяна е важно веднага да се консултирате с лекар.

Ранни симптоми на рак на гърдата

Сред потенциално опасните промени във вида на гърдите влизат промени в кожата – удебеляване, зачервяване, загрубяване, обрив, които не изчезват след няколко дни.

Винаги поглеждайте гърдите си с отпуснати и с вдигнати ръце нагоре. Ако забележите някаква изпъкналост или хлътване на кожата, потърсете мнението на лекар.

Не забравяйте мишниците

Голяма част от лимфните възли, свързани с гърдите, се намират в зоната на подмишницата и предмишницата. Когато преглеждате гърдите си, не забравяйте да прегледате с поглед и с опипване зоната на мишницата. Ако забележите изпъкналост, хлътналост или болезнена зона, консултирайте се с лекар.

Избирайте едно и също време от месеца

Най-добре е да преглеждате гърдите си след цикъл, ако сте в репродуктивна възраст. За жените в менопауза също се препоръчва преглед на гърдите по едно и също време от месеца. След приключване на цикъла при жени в репродуктивна възраст гърдите са най-спокойни и ненапрегнати. В този момент е по-лесно да прегледате гърдите без напрежението в тях да ви заблуди. Преди и по време на менструация гърдите често са напрегнати, болезнени, подути, раздразнени, което може да даде неточни резултати от самопрегледа.

Как да се прегледам сама за рак на гърдата?

Използвайте върха на пръстите, за да опипате гърдите. Следете за възли, промени в структурата на тъканта и кожата, бучки, хлътнали участъци, втвърдявания.

Проверете за признаци на подуване, зачервяване на кожата, обриви с необясним произход.

Вгледайте се в зърната

Промените във външния вид на зърната може да подскажат за протичащо заболяване. Те трябва да са гладки и без изменения в кожата. Следете за изтичане на секрет от зърната, за подуване, сърбеж, зачервяване, необясними обриви, дискомфорт от всякакъв характер.

Коментирай