Здраве и красота

Суров или сготвен карфиол – кой вариант е по-полезен?

Здравословни ползи от всички форми на карфиола

20.10.2021г. / 06 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Карфиолът е много полезен зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат не по-малко здравословните броколи, спанак, зеле, къдраво зеле. Карфиолът е изключително беден на калории и въглехидрати, което го прави много подходящ за всякакви диетични режими – нисковъглехидратни, кето, нискокалорични.

Пресни или сготвени моркови – кой вариант е по-здравословен?

Карфиолът е популярен заместител на високовъглехидратния ориз в редица рецепти. Предпочитан е и от вегетарианци и вегани. Не съдържа глутен, което го прави подходящ за приготвяне на редица рецепти без глутен за хора, страдащи от непоносимост или алергия към този протеин. Карфиолът успешно може да се раздроби, наподобявайки ориз, може да се използва и за приготвянето на тесто, блатове, заместващи стандартните тестени изделия.

Как обаче да приготвяте карфиол така, че да извлечете всички максимални ползи за здравето от него? Суров или пресен е по-полезен карфиолът?

Еднозначен отговор на този въпрос няма. И двата варианта на приготвяне и консумация носят различни ползи за здравето. Ето защо е важно да се храните разнообразно както със сурови и пресни продукти, така и със сготвеното им състояние.

Кои са предимствата на суровия карфиол?

Суровият карфиол е изключително наситен с витамини и минерали. Те се усвояват най-добре, когато продуктът е в сурово състояние, тъй като при термична обработка биоактивността на витамините намалява.

Храни, които никога не трябва да ядете сурови

Карфиолът обаче е много богат на фибри, като повечето представители на Кръстоцветни. Тяхното въздействие върху стомашно-чревния тракт в сурово състояние може да има негативни ефекти и да предизвика подуване, газове, болка, дискомфорт. Избягването на тези симптоми се случва, ако консумирате карфиола сготвен. Готвенето намалява влиянието на фибрите, като разкъсва връзките между тях. Това ги прави по-лесни за смилане от храносмилателния тракт, според livestrong.com.

Ако искате да консумирате повече сурови зеленчуци, сред които и карфиол, можете да намалите ефекта на изобилието от фибри върху стомаха и червата, като раздробите карфиола на възможно най-малки парченца. Яжте по-малки порции. Това ще намали негативните ефекти върху стомашно-чревния тракт.

Храни, които задължително се ядат сурови

Какви са ползите от консумацията на сготвен карфиол?

Невинаги консумацията на сурови зеленчуци е най-полезният вариант. Сготвените им форми носят не по-малко ползи за организма, но по друг начин. Така например карфиолът, претърпял термична обработка, се насища със съединението индол, което е органично съединение и е известно със своите мощни противоракови свойства, според Scientific American. Това съединение се образува и в останалите представители на семейство Кръстоцветни при готвене.

Сурови десерти, които са полезни

Това означава, че честата консумация на карфиол във всичките му форми и варианти носи широкообхватни ползи за организма. Според същото издание, цитирано от healthdigest.com, възрастните американци не консумират достатъчно зеленчуци в диетата си. Бихме могли да допуснем, че това важи в голяма степен за повечето хора от останалите континенти. За повече здраве и красива фигура е добре да наблегнем на зеленчуците във всичките им форми – както пресни, така и сготвени.

Коментирай