Здраве и красота

5 начина да избелите зъбите с природни методи

Натурални продукти, които ще ви помогнат да върнете белотата на усмивката си

14.10.2021г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цигарите, кафето, виното, някои от любимите ни храни са само част от факторите, които влияят върху белотата на зъбите. Зъбите ни губят своята белота и блясък всеки ден с консумацията на определени храни и напитки, както и под влиянието на някои вредни навици.

Бързо избелване на зъбите в домашни условия

За щастие има някои начини да избелите зъбите си, без да се подлагате на агресивни методи, вредящи на здравината на емайла.

Ето и няколко полезни рецепти за избелване на зъбите с природни средства.

Ананас и портокал

Някои плодове съдържат киселини и активни съединения, които имат избелващи свойства. Такова съединение е ензимът бромелаин в ананаса. Той има противовъзпалителни и терапевтични свойства, като убива бактериите и намалява риска от кариес.

За да избелите зъбите си, консумирайте редовно портокали и ананас в прясно състояние. Можете да си приготвите и смес от коричките и пулпата им, като ги пасирате до получаване на гъста смес, която да втриете в зъбите с помощта на четка.

Най-подходящите храни за избелване на зъбите (галерия)

Куркума

Куркумата има мощни противовъзпалителни свойства. Тя помага и за премахване на оцветяването по зъбите. Връща белотата им и същевременно ги предпазва от кариес. Направете си паста за зъби с помощта на куркума. Смесете 1 чаена лъжица куркума с няколко капки вода. Втрийте в зъбите с масажиращи движения с помощта на четката за зъби. Можете да добавяте и куркумата към стандартната паста за зъби.

Ягоди

Ягодите съдържат лимонена и ябълчена киселина. Тези две киселини имат избелващ ефект и връщат красотата на зъбите. Пасирайте 100 г ягоди до получаване на гладка паста. Втрийте я в зъбите с помощта на четка. Изчакайте да подейства минимум 5 минути. Вкусът е прекрасен и няма да ви е неприятно да изчакате. След това изплакнете.

Какви са ползите и вредите от избелването на зъбите?

Свързани статии

Сода за хляб

Содата за хляб е стар и познат метод за избелване на зъбите, който работи. Направете гъста паста от сода и вода. Смесете малко сода с няколко капки вода – толкова, колкото да се получи гладка паста в не много течно състояние. Втрийте в зъбите с пръст или с помощта на четка. Не четкайте прекалено силно и агресивно, защото содата може да увреди емайла.

Кокосова паста за бели зъби и свеж дъх

Обелка от банан

Корите от банан може да ви бъдат от полза в борбата с петната по зъбите. В тях се съдържат ценни минерали, като калий, магнезий, манган, които се абсорбират от зъбния емайл и подобряват състоянието на зъбите. За да ги избелите, втрийте обелка от банан старателно по цялата повърхност на зъбите, където са се насъбрали оцветявания. Можете да пасирате кората на банана с блендер и да я втриете в зъбите с помощта на четка. Оставете да подейства 10 минути, след това изплакнете.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
Свободно време