В съвременните схващания за здравословното хранене диетолозите масово съветват да се набляга на готвенето на пара и печенето. Всички са единодушни, че пърженето е вредно. И това е факт. Но кой стил на готвене в крайна сметка е по-добър – печенето или готвенето на пара?

Готвене на пара

Може да ви звучи скучно и да го асоциирате с безвкусната болнична храна, но всъщност не е така. Готвенето на пара си има своите предимства и се е превърнало в популярна представа за здравословното хранене. Готвенето на пара е най-добрият начин да запазите хранителните вещества, витамините и минералите в продуктите. Също така естествените аромати и вкусове също се запазват.

Ползи за здравето от готвенето на пара

Ако сте любители на храните с ниско съдържание на мазнини, значи готвенето на пара е точно за вас. За него обикновено не е необходима мазнина, а ако е необходима такава, то тя ще е няколко капки. Храната, приготвена на пара е лесна за храносмилане, не предизвиква газове и подуване, както и запек или диария. В комбинация с леки упражнения, този метод за готвене може да ви помогне да отслабнете.

Идеална храна за приготвяне на пара

Зеленчуците са най-подходящата храна за приготвяне на пара, тъй като вкусът им се запазва в голяма степен, както и цветът и полезните фибри и съвсем леко се намалява количеството минерали. Месото също може да бъде приготвено на пара, което намалява количеството мазнини в него и го прави по-полезно, отколкото ако е варено или пържено.

>> Храни, които не трябва да миете преди готвене <<

Печене

Печенето отнема по-малко време, освен това ароматите и вкусовете на отделните съставки се смесват толкова добре, че стават абсолютно неустоими. Печенето отнема по-малко усилия – необходимо е само да сложите съставките във фурната и чакате крайния резултат. През това време можете да прекарате малко време с любимия човек или да обърнете внимание на децата! Толкова е удобно!

Ползи за здравето от печенето

Печените изделия съдържат по-малко калории, което е страхотен начин да редуцирате теглото си, ако сте на диета. Печенето спестява време, а и при него се запазват повече от естествените витамини и хранителни вещества. Това е добър вариант за онези, които имат сърдечносъдови заболявания и искат да подобрят начина си на живот и хранене.

Подходяща за печене храна

Печенето е еднакво подходящо както за месна храна, така и за зеленчукова. Просто сложете съставките в съда за печене, овкусете и настройте на необходимата температура!
Още по тематаЕдна лесна идея, която струва колкото бутилка хубаво виноАнглийската сол – неочакваните употреби в дома и градинатаКак да ароматизираме мазнината за готвене?

>> Често срещани грешки в кухнята, които провалят ястието <<