Здраве и красота

Хранителни вещества за остър като бръснач ум

5 вида хранителни елементи, важни за здравето на мозъка и нервната система

14.11.2021г. / 11 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умът ви може да е бърз като куршум, паметта услужлива, коефициентът на интелигентност висок, а мисълта ви – остра като бръснач. Всичко това зависи от мозъка ви, а неговото състояние се влияе до голяма степен и от това с какво се храните. Храната е източникът на енергия за мозъка. Когато той получава нужните хранителни вещества, успява да осигури бързина и острота на ума ви, което ви е полезно във всяка дейност всеки ден.

Суперхрани за мозъка (галерия)

Консумацията на правилния тип храни може да ви помогне да развиете и подобрите когнитивните функции на мозъка. Това може да направи умът ви остър като бръснач, услужлив и бърз във всяка ситуация. Така смята диетологът Аманда Холтцер, цитирана от Livestrong.com. Ето кои са хранителните вещества, за които тя смята, че правят ума по-остър и бърз.

Витамин D

Витамин D е известен с ролята си в имунните процеси, здравината на костите, усвояването на калция, но той е от решаващо значение и за здравето на нервната система. Витамин D подпомага структурата и целостта на невроните, като потиска възпалението, което е една от водещите причини за хронични и дегенеративни заболявания на нервната система. Витамин D може да предпази мозъка от стареещите и възпалителни ефекти на свободните радикали.

Витамин D можете да си набавите от яйца, риба, морски дарове, месо, черен дроб.

Какво се случва с мозъка, когато не се храним редовно

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат мощен противовъзпалителен характер. Те противодействат на влиянието на свободните радикали, предизвикващи стареене на клетките и невродегенеративни заболявания. Омега-3 защитават мозъка от възпаления на мозъчните клетки, което подобрява всячески функциите на централната нервна система, включително и когнитивната функция.

Омега-3 можете да си набавите от риба, тофу, орехи, яйца, бобови, семена, авокадо.

Магнезий

Магнезият е един от най-разпространените минерали в тялото. Той участва в множество процеси. Незаменим е в провеждането на нервните импулси от мозъка към мускулите. Той има успокояваща функция. Благодарение на него нервните клетки запазват целостта, жизнените си функции и се удължава жизненият им цикъл. Достатъчните количества магнезий в тялото могат да допринесат за превенцията на различни дегенеративни промени в мозъка, могат да подобрят неговите функции и да направят ума ви по-бистър и остър.

Най-добрите мазнини за здравето на мозъка

Можете да си набавите магнезий от тиквено семе, тиква, спанак, кафяв ориз, ядки и семена, бобови, авокадо, риба, пълнозърнести храни, банани, сушени плодове, млечни продукти.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията в тялото. За него знаем, че е съществен за имунната система, кожата, косата. Той е незаменим и за здравето на мозъка обаче, защото може да допринесе за здравето на нервната система, да направи ума ви по-остър и услужлив, тъй като подобрява когнитивните функции. Дефицитът на витамин С може да предизвика объркване, затруднения в концентрацията, влошаване на паметта.

Можете да си набавите витамин С от цитруси, киви, червени чушки, броколи, брюкселско зеле, горски плодове, спанак.

Храни, които помагат да се концентрирате (галерия)

Витамин В12

Витамин В12 е много важен витамин за човешкото тяло. Той участва в жизненоважни функции, една от които е намаляването на различни нарушения в централната нервна система, включително на паметта и концентрацията. Дългосрочният дефицит на витамин В12 се свързва с повишен риск от деменция, казва още доктор Холтцер.

Можете да си набавите витамин В12 от птиче месо, риба, яйца, мляко, млечни продукти, зърнени храни, тофу, соя.

Коментирай