Здраве и красота

9 неща, които да направите за по-здрави кости

Как да стимулирате костното здраве и плътност

25.11.2021г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравите и плътни кости са много важни за цялостното здраве. Трябва да се погрижите за костите си, за да могат те да носят целия товар на тялото ви, така че органите и системите в организма да работят добре. Ако костите ви не са здрави, това се отразява на цялостното здраве на организма.

Как рязкото отслабване води до намалена костна плътност?

За да имате здрави кости с добра плътност е важно да им доставяте нужните хранителни вещества. С времето и с напредване на възрастта костната плътност може да започне да намалява, което прави здравината им не толкова добра.

Костното вещество непрекъснато се подменя чрез синтез на нови костни клетки. За да подпомогнете този процес, ето какво трябва да правите всеки ден за по-здрави кости.

1. Консумирайте повече храни, богати на калций.

Сред храните, които са богати доставчици на калций, са млечните продукти, яйцата, изварата. Всички те доставят завидни количества от този така ценен за костите минерал. Трябва обаче да съобразите дневния си калориен прием с калорийната стойност на млечните продукти, тъй като те са калорични и прекомерната им консумация може да се отрази зле на теглото ви.

Билки за здрави и силни кости

2. Витамин D

Калцият не може да се усвои оптимално, ако е налице дефицит на витамин D. Ето защо е важно да следите нивата на този витамин в тялото си. Старайте се да поемате достатъчно слънчеви лъчи през цялата година, тъй като слънчевата светлина е основният източник на синтез на витамин D в тялото. Правете го разумно и използвайте слънцезащита. Храните, богати източници на витамин D, са мазни риби, гъби, морски дарове, яйца, кисело мляко, портокалов сок, овесени ядки.

3. Консумирайте достатъчно протеин

Не пропускайте протеините в диетата си. Те са важна част от всяка клетка в тялото. Основен градивен елемент са, от който се нуждаят и костите, за да бъдат здрави и силни.

5-те най-полезни за костите храни

4. Силови упражнения, тренировки с тежести

Ако сте се концентрирали предимно върху кардиото, за да отслабнете и да контролирате теглото си, не трябва да забравяте и силовите тренировки. Те стимулират костната плътност и здравината на костите, изграждат силна мускулатура, която поддържа по-добре скелета. Включете повече упражнения с ластици, гирички, добавени тежести, собствено тегло. Всички те допринасят за доброто здраве на костите.

Коментирай