Здраве и красота

9 неща, които да направите за по-здрави кости

Как да стимулирате костното здраве и плътност

25.11.2021г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храни за здрави кости (галерия)

5. Следете приема на лекарства

Някои медикаменти намаляват костната плътност. Други повишават риска от чупливост на костите. Съществува и вероятност да повлияят на синтеза на костно вещество. Консултирайте се с лекар преди прием на каквито и да е лекарства, включително такива, отпускани без рецепта.

6. Поддържайте оптимално тегло

Следете индекса си на телесна маса. Наднорменото тегло и затлъстяването оказват пагубно влияние върху костите, ставите, сухожилията. Излишните килограми увеличават риска от остеопороза.

Свързани статии

Как да се погрижим за здравето на костите

7. Спрете да пушите

Тютюнопушенето е вредно за костите, не само за белия дроб. То оказва изключително вредно влияние върху продукцията на костни клетки. Влияе негативно върху плътността на костите и предразполага към рак.

8. Ограничете алкохола

Редовната и особено обилна консумация на алкохол пречи на синтеза на костни клетки, намалява плътността на костите, прави ги по-предразположени към фрактури и чупливост. Ограничаването на приема на алкохол може да намали този риск.

Сок за силни кости и повече енергия

9. Витамин К

Витамин К се свързва най-вече с контрола на кръвосъсирването. Но той е не по-малко важен участник в процесите на синтез на костно вещество. Дефицитът на витамин К може да доведе до чупливост и слабост на костите, намалена костна плътност, костни фрактури. Богати източници на витамин К са сирене (най-вече твърди зрели сирена), пилешко, свинско месо, яйца, соя.

Коментирай