Здраве и красота

14 начина да повишите добрия холестерол

Липопротеините с висока плътност или така нареченият „добър холестерол“ – защо е важен за здравето?

30.11.2021г. / 11 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Холестеролът се свързва с негативни асоциации, сред които повишен сърдечносъдов риск, инфаркт, инсулт, запушване на артерии, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, чернодробни заболявания. Това обаче важи за лошия холестерол и то в случай, че е във високи стойности. Добрият холестерол за разлика от лошия, е необходим на тялото. Лошият също, но само ако е в норма. Всеки от двата вида липопротеини (с ниска и висока плътност) има своята роля в обмяната на веществата и преноса на хормони.

Полезни храни, които повишават HDL (добрия) холестерол

Според Medical News Today, тялото ни би изпитвало сериозни затруднения в изпълнението на редица функции, ако нивата на добрия холестерол са прекалено ниски.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е липид, вид мазнина. Тялото формира съединения, структурирани от протеини и липиди, наречени липопротеини. По този начин организмът транспортира холестерола до области от тялото, които се нуждаят от него. Или го транспортира до черния дроб, където той бива „рециклиран“ и отстранен. Задачата на липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) е да транспортират холестерола до различни части на тялото, а задачата на липопротеините с висока плътност (добър холестерол) е да отвежда излишните количества холестерол към черния дроб, където той да бъде изведен от организма, според Medical News Today.

5 здравословни навика за намаляване на холестерола

Ако имате висок лош холестерол за дълъг период от време, това може да създаде условия за натрупването му по стените на кръвоносните съдове и втвърдяването им. Този процес може да доведе до запушване на съд, от което да произтекат сърдечносъдови инциденти.

За щастие има някои начини да противодействате на този процес. С някои промени в начина на живот и хранене можете да понижите лошия и да повишите добрия холестерол. Това е важно, за да може да се извършва адекватен синтез и пренос на хормони, невротрансмитери и други важни вещества в организма. За целта са нужни оптимални нива на добър холестерол.

Разликата между добър и лош холестерол

Ето какво можете да направите, за да повишите добрия холестерол.

1. Яжте повече мононенаситени мазнини.

Коментирай