Нашето тяло се нуждае както от растителни, така и от животински източници на протеини. Протеините играят важна роля за функционирането на нашите клетки, тъкани и органи. Но както често срещаме митове за популярни групи храни, така има някои митове за протеините, в които все още вярваме, а в някои случаи може и да ни изложат на риск. Вижте 4 от тях.

Мит: Животинският протеин причинява рак

Истината за месата е, че учените обикновено имат предвид червените меса и преработените, като шунки, колбаси. Според Световната здравна организация преработеното месо се счита за канцероген от група 1, което означава, че има доказателства, че може да причини развитието на рак на дебелото черво. Червените меса като говеждо, свинско, телешко и агнешко са обозначени като канцерогени от група 2, като някои доказателства сочат, че могат да повишат риска от рак.

10 причини да ядете повече протеини

Специалистите препоръчват да не прекаляваме с консумацията на червени меса. Също така да включваме по-често в менюто си риба и морски дарове, птиче месо, яйца, които нямат захарната молекула Neu5Gc, която е свързана с рака, за разлика от говеждо, свинско и агнешко месо. Учените смятат (според проучване на JAMA Internal Medicine), че менюто, което е богато на плодове, зеленчуци и риба, може да намали риска от колоректален рак с 43%.

Мит: Протеините на прах и протеиновите барове са чудесен начин да увеличите приема на протеини

Не е съвсем вярно. Много от тези продукти са силно обработени, с добавени захари или други подсладители, оцветители и консерванти. Също така не всеки такъв продукт може да има добра поносимост за вас. В някои случаи може да се предизвика тежест в корема, подуване.

Топ 5 източника на растителни протеини

Въпросът е с каква цел искате да ги взимате, необходимо ли е, потърсили ли сте съвет от специалист, който разбира от протеини и може да ви препоръча качествен продукт. Не на последно място, това че спортувате редовно също не налага приемът на подобни протеини.

Мит: Консумацията на сирене е чудесен начин да си осигурим протеини

Въпреки че сиренето е с високо съдържание на протеини, не бива да забравяме, че в него се съдържат и много натрий, калории и наситени мазнини, повишаващи холестерола. Според американски учени, най-добре е да изберем варианти с по-малко мазнини и сол като моцарела, извара, сирене котидж. Ако пък обичате бяло саламурено сирене, не забравяйте да го накисвате във вода, за да се отнеме поне някаква част от натрия в него.

Мит: Не можем да прекалим с консумацията на протеини

Има много здравословни причини да не прекаляваме с консумацията им. Когато следваме хранителен план с високо съдържание на протеини, не бива да забравяме, че преработването им, може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта, която бъбреците могат да елиминират от тялото ни. Прекалената консумация на протеини може да доведе до появата на камъни в бъбреците, подагра.

Още по темата

Примери за хранителни планове с високо съдържание на животински протеини, наситени мазнини са кето режима и диетата на Аткинс, за които учените смятат, че в дългосрочен план могат да доведат до развитието на рак и сърдечни заболявания. Ето защо, учени препоръчват да заменим част от червеното месо с протеин от висококачествени растителни източници като боб, леща, грах, ядки.

Също така, ако се опитвате да отслабвате, излишъкът на животински протеин се натрупва като мазнини, затова не прекалявайте с консумацията му.