Здраве и красота

5 типа храни, които да ядете, когато сте под стрес

Помагат в понижаването на нивата на стрес в организма

06.12.2021г. / 06 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е навсякъде около нас в ежедневието ни. Понякога той може да се натрупа прекалено много в тялото ни и да предизвика негативни ефекти. В дългосрочен план високите нива на стрес могат да ни разболеят и да причинят емоционално-психически проблеми.

30 странични ефекта от стреса

Има много начини да се справите със стреса. Храната е един от тях. Наред с тренировките и физическата активност, това какво ядете може да окаже благотворно влияние върху стреса, като го потисне и намали нивата му в тялото ви.

Когато сте под стрес сте много по-склонни да посегнете към така наречените успокояващи храни. Най-често те са вредни и затова са изкушаващи. Сладолед, торти, сладкиши, чипс, бонбони са само част от успокояващите храни, които биха ви донесли лъжливо усещане за утеха, когато сте под стрес. Всъщност тези храни могат да помогнат в краткосрочен план, но ако посягате към тях всеки път, когато ви е напрегнато (а това може да се случва често в забързаното ежедневие), това би имало негативен ефект върху здравето и теглото.

7 неподозирани странични ефекта от стреса

Една от правилните стратегии в храненето, когато сте под стрес, е да посегнете към храните, които истински потискат стреса и намаляват ефектите от него. Такива храни са богати на здравословни мазнини и протеини, съдържат витамини от група В, богати са на магнезий, които вкупом могат да помогнат на организма да се справи със стреса.

Кои са храните, към които да посегнете, когато сте под стрес?

Храни с високо съдържание на фибри

Вместо да погълнете цяла купа с въглехидрати, за да си доставите удоволствие и да преборите тревожността и стреса, наблегнете на изобилието от фибри. Храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат в стабилизирането на кръвната захар. Те са богати и на витамини от група В, които имат положително влияние върху централната и периферната нервна система.

8 начина да се предпазите от стреса

Сред храните с високо съдържание на фибри са плодове, зеленчуци, бобови, пълнозърнести култури, като кафяв ориз, булгур, овесени ядки, пълнозърнести продукти.

Храни, богати на магнезий

Магнезият е много важен за нервната система минерал. Той е и регулатор на стреса в тялото. Когато сте под силен стрес, запасите от магнезий се изчерпват по-бързо. Ако добавите и физическата активност и тренировките към това, почти сигурно е, че тялото ви вероятно изпитва някаква степен на недостиг на магнезий.

За да си доставите ценния магнезий и да преборите стреса, наблегнете на тиквено семе, семена от чиа, бадеми, кашу, фъстъци, спанак, соево мляко, черен боб, едамаме.

Справянето със стреса и безпокойството – ключ към добрия имунитет

Сьомга

Порция печена сьомга със сладък картоф и спанак е един прекрасен пример за храна, която облекчава влиянието на стреса в организма. Сладките картофи и спанакът са с високо съдържание на магнезий и фибри. Сьомгата е прекрасен източник на здравословни мазнини и протеини. Това е чудесна комбинация, бореща стреса.

Черен шоколад

Черният шоколад е сред малкото сладки изкушения, които можете да си позволите в борбата със стреса. Той е пълен с антиоксиданти и полезни мазнини. Съдържа полифеноли, които имат изразени антистресови и противовъзпалителни свойства. Подкрепя мозъчната функция, подобрява настроението и е успокояващ доставчик на сладки въглехидрати, с които да се наградите след тежък стресов ден. Не прекалявайте с количеството.

8 лесни стъпки за справяне със стреса

Напитки с ниско съдържание на кофеин

Кофеинът е стимулант и действа възбуждащо на нервната система. Когато сте под стрес е важно да се опитате да се въздържите от напитките с кофеин. Наблегнете на такива с ниско или никакво съдържание на кофеин. Подходящи напитки за облекчаване на стреса са чай, плодови и зеленчукови сокове без добавени захари, топло какао, топло мляко.

Коментирай