Здраве и красота

Положителни и отрицателни ефекти от консумацията на джинджифил

Всяка полезна храна може да има своите рискове, особено при ежедневна консумация

07.12.2021г. / 06 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Джинджифилът е една от храните, считани за суперхрани. Той е изключително полезен в много отношения, заради което някои хора го включват ежедневно в храненето си. Присъства в кухнята на много народи още от древността. Популярен е с полезните си свойства в облекчаване на стомашни болки, гадене, повръщане, стимулира имунната система, подобрява дихателната функция, ускорява процесите на оздравяване при вирусни инфекции и настинки.

4 напитки с джинджифил за отслабване

Джинджифилът е изпълнен с антиоксиданти и активни вещества, които имат изразен противовъзпалителен характер и могат да облекчат менструални болки, стомашни болки. Джинджифилът има множество употреби. Той може да се консумира суров, като отвара или чай, като подправка и добавка към ястия, сосове, печива.

Какво може да се случи в тялото обаче, ако консумирате ежедневно джинджифил? Ето някои положителни и отрицателни ефекти от иначе полезната подправка.

Ще получавате изобилие от антиоксиданти редовно

Антиоксидантите са активни съединения, които се борят с възпаленията и оксидативния стрес в организма. Те противодействат на процесите, предизвикващи преждевременно стареене и увреждане на клетките под натиска на свободните радикали.

Мед с джинджифил – 6 страхотни ползи

Киселините в стомаха ви може да се успокоят

Според healthline.com, джинджифилът има свойството да допринася в борбата с киселинния рефлукс. Ако консумирате джинджифил под някаква форма всеки ден, това може да намали симптомите на киселини, свързани с раздразнение след хранене, горчив вкус в устата и пареща болка в гърдите.

Болките в тялото може да намалеят

Ако страдате от хронично заболяване, свързано с постоянни болки в тялото, скелета, мускулите или меките тъкани, активните вещества и антиоксидантите в джинджифила могат да подпомогнат овладяването на тези болки и потискането им.

Може да страдате от подуване и газове

Ежедневната консумация на джинджифил има и своите вероятни негативни ефекти. Един от тях е подуването, придружено с повече газове. Дължи се на пикантния вкус на джинджифила, както и на множеството фибри в състава му.

Джинджифилов чай – помага за толкова много неща!

Нивата на кръвната захар може да спаднат

Джинджифилът е добър приятел в борбата с диабета и високата кръвна захар. Според проучване на Американската диабетична асоциация, цитирано от healthdigest.com, редовно консумиращите джинджифил страдащи от диабет имат по-стабилни нива на кръвната захар от останалите. Джинджифилът има свойството да подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което подпомага качественото усвояване на въглехидратите и стабилизирането на нивата на глюкозата в кръвта.

Може да намали главоболията ви

Ако страдате от чести главоболия, джинджифилът може да се окаже добро средство да се справите с тях. Съединенията и антиоксидантите в него имат противовъзпалителен ефект, който оказва благотворно влияние и при главоболие.

Причини да пиете сок от джинджифил и лимон всяка сутрин

Голямото количество джинджифил всеки ден може да причини камъни в бъбреците

Както с всяка полезна храна, така и с джинджифила трябва да се внимава, най-вече с количеството. Ако редовно ядете повече джинджифил, защото вярвате, че колкото повече консумирате, толкова по-полезно ще се отрази това на тялото ви, грешите. Големите количества джинджифил могат да доведат до разстроен стомах, камъни в бъбреците, болки, раздразнения, повишен риск от вътрешно кървене, синини, киселини, газове.

Коментирай