Здраве и красота

Отговорно за детските зъби

Първото посещение на детето при зъболекаря е добре да бъде на около 3-годишна възраст

10.12.2021г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпросите около това как да се грижим за зъбите на нашите деца са много. За да намерим техните отговори и да оставим настрана остарелите и грешни схващания за тях е нужна консултация със специалист. Зъболекарите казват, че ако успеем да възпитаме правилно отношение на детето към денталните процедури, ще му спестим много главоболия в бъдеще, защото превенцията е разковничето в грижата за зъбките.

Разговор с д-р Бранимир Кирилов, основател на Дентална клиника MEDICAL DENT и Център за дентална хигиена Dental Care Center, водещ дентален специалист с международен опит и практика повече от 25 години.

Д-р Кирилов, да започнем от самото начало. Има ли нещо, което родителите трябва да знаят или да правят още преди появата на първото зъбче на тяхното бебе?

Профилактиката на зъбите при децата започва от бременността. Има много неща свързани с храненето и това какви вещества даваме на организма в този период, които играят ключова роля за здравето на зъбите на детето в бъдеще. В първите три месеца от периода на бременността е добре да се заложи на богата на протеини храна, а след това става все по-важен приемът на минерали. Всичко това е в сферата на диетологията и храненето, което трябва да е достатъчно пълноценно, за да се осигурят нужните вещества за изграждането на органите и тъканите на детето, а част от този процес е и формирането на зъбите.

Кога трябва да се появи първото зъбче е притеснително ли е, ако това стане по-рано или по-късно?

Първото зъбче се появява обикновено около шестия месец. Ако стане по-рано или по-късно това не трябва да ви безпокои и не е повод за причинно-следствени изводи. Професионалната консултация с детски зъболекар е тази, която може да даде отговор на въпрос, който ви притеснява.

Каква трябва да бъде грижата за бебешките зъби?

На първо място държа да кажа на всички настоящи и бъдещи родители – не учете детето да яде сладко! Не му създавайте зависимост от най-ранна детска възраст. Захарта се отразява изключително лошо върху здравето на зъбите. Интересувайте се от състава на храните, които давате на детето, защото често те имат скрити захари. Не давайте биберони потопени в мед или сладък сос. Зависимостта, която може да се създаде в детето към сладките храни е изключително силна и вредата от нея може да рефлектира в много посоки.

Един въпрос, който много вълнува родителите – може ли да се вдига температура или да се появи хрема при избиване на зъбките? Ако да, как да я различим от температура заради вирусна инфекция?

Катаралното възпаление е съвсем нормално при избиване на първите зъби. То е рефлекторно възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища. Резултат е от дразненето на нервни окончания, което пък е част от пробива на зъбите. Ако се налага използвайте локални гелове за възпаление на венците, за да облекчите болката. При по-висока температура над 38 градуса или силна болка може да се прибегне и до средство за понижаване на температурата. Като цяло повишената температура е част от имунния отговор на организма и аз смятам, че температурата невинаги трябва да се смъква особено в границите между 37 и 38 градуса. Както вирусната инфекция, така и катаралното възпаление не изискват да понижавате веднага температурата на детето, тъй като това може да удължи възстановителния период. Наблюдавайте го и вземете мерки само при по-високи от 38 градуса стойности.

Избиването на зъбките кара много деца да си лапат пръстите или други предмети. Опасно ли е това и има ли начин да се предотврати?

Ако предметът, който поставя в устата си е сравнително стерилен и не може да бъде глътнат и да предизвика задушаване, то той не е опасен. Ако детето спазва нормална хигиена, лапането на пръстите също не е опасно. Прекалената стерилност е стремеж в родителите, който е излишен и дори не е полезен за бъдещия имунитет на детето.

Смученето на биберона уврежда ли захапката?

Ако смуче биберон, когато зъбите са пробили, то този навик безспорно деформира подреждането на зъбите. Това обаче не трябва да ни притеснява ако успеем да премахнем този навик до 2-годишна възраст, зъбите се връщат сами в нормална позиция и не се налага да се прибегне до ортодонтско лечение.

Какво отличава млечните от постоянните зъби?

Млечните зъби се различават от постоянните по няколко признака, но най-вече по самата структура на зъба. Млечният зъб е с много по-тънък емайл, по-малък като размер, крехък е и е много по-лесно да се развали. При него лесно може да се стигне при лоша хигиена и липса на профилактични прегледи до усложнения като пулпит или гангрена. Броят на зъбите също е различен – детето има 20 млечни зъба, докато при възрастните зъбите са 32 с мъдреците.

Интересното е, че още на етапа на млечното съзъбие има признаци, че може да бъде налична ортодонтска деформация. Скупчването и сгъстяването на млечните зъби е един от признаците, че когато започнат да се повяват и постоянните зъби, също може да е наличен този проблем.

Нужно ли е деца до 3 години да посещават зъболекар?

До тригодишна възраст е нужно да опазим децата от захарта и да ги научим да си мият зъбите 2 пъти на ден по минимум 2 мин. В началото това може да стане под формата на забавление и да го правим заедно с децата. Колкото по-рано научите детето само да го прави, толкова по-стабилни навици ще има то в бъдеще.

Първото посещение на детето при зъболекаря е добре да бъде на около 3-годишна възраст с цел създаването на правилни навици и здравна култура. Това включва профилактични и навременни прегледи за първична профилактика. Това означава, че не отлагаме профилактиката само защото няма конкретен проблем. Когато се появи болка или друг повод за безпокойство, най-вероятно вече има усложнение. На първото си посещение в зъболекарския кабинет, детето се запознава с атмосферата и създава контакт с детския зъболекар. Може да разгледа, да опознае машинките и дори да си поиграе с тях. Така вижда, че няма от какво да се страхува. В тези първи посещения ние не следим дали детето има например крива захапка. За това може да се следи в бъдещ период, когато разбира се навременно взетото решение за поставяне на ортодонтски апарат ще помогне по-лесно и бързо да се постигнат добри резултати.

А ако все пак се наложи да се извърши някаква манипулация на малко дете, която би го стресирала, има ли решение за това?

Ако се наложи да се извършва определена манипулация на твърде малко дете с показания в общото здравословно състояние (например с множествена склероза) или дете със силен страх от стоматологично лечение може да избегнете травмиращия спомен като изберете лечение под медицински сън. Съвременната медицина предлага безопасен и сигурен начин за това, но винаги се доверявайте само на опитни специалисти и клиники с дългогодишен опит в това.

А за децата в по-напреднала възраст какво е важно да знаем, за да предпазим зъбите от проблеми в бъдеще?

За подрастващите съветвам да се запознаете с най-модерната система за превенция на кариеса на дъвкателните зъби – така наречените силанти. Силантите се поставят върху зъбите с дълбоки участъци, които са труднодостъпни за почистване и предотвратяват развитието на кариеси. Процедурата е изключително лека и е препоръчителна за деца с изразен рисунък на зъбите или по-ранен пробив на постоянни зъби.

Вашият съвет – как ефективно да мием зъбките на малките деца? Обикновено това е съпроводено с голяма борба от страна на родителите.

Трябва да се използват детските пасти за зъби. Добре е те да се редуват като вид и съдържание, а наличието на флуор не е задължително всеки път. Важно е да изберете и подходяща четка за зъби. Размерът на главата не трябва да е твърде голям, за да е удобна за устата на детето. Подходящата четка за зъби помага да се достигат и трудно достъпните участъци. Научете детето да има системност в почистването. Това означава да се мие едната челюст отвътре и отвън, след това другата по същия начин и да се отделя достатъчно време за всяка от страните. Може да поставите пясъчен часовник, за да създадете усета за време на детето. Общото време е приблизително от 2 до 3 мин.

Кога най-рано детето трябва да започне да сменя млечните си зъби с постоянни и проблем ли е, ако това стане прекалено рано?

Смяната на млечните зъби започва около 6-годишна възраст. Ако се притеснявате, че този процес се забавя може да се допитате до детски зъболекар – понякога има наличие на киста на зъба, която е възможно да забавя пробива. В тези случаи е най-добре да се направи рентгенова снимка, която ще покаже най-точно къде е проблемът.

Грижата за млечните зъби, това дали те са здрави, отразява ли се по някакъв начин на постоянните?

Създаването на правилните навици стои в основата на доброто здраве и на млечните и на постоянните зъби. Ако детето има създадени хигиенни навици да мие зъбите си два пъти на ден по 3 минути, посещава от 3 годишно на всеки 6 месеца за профилактични прегледи зъболекарския кабинет, където му почистват зъбите и контролирано яде сладки храни, това дете ще има здрави зъби.

Коментирай