Здраве и красота

Първото нещо, което да направите при паник атака

Как да си помогнете в овладяването на панически пристъп

15.12.2021г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паник атаките или пристъпите на паника са наистина ужасяващи. Те са все по-често явление в стресовия модерен начин на живот. Могат да бъдат много силни, интензивни, да настъпят внезапно, според Клиника Кливланд. При паник атака страдащият обикновено е обзет от силен страх, безпокойство, усещане за безизходица. Състоянието може да настъпи в ситуации, в които няма реални условия за застрашаване на живота. Сред физическите проявления и симптоми на паник атаките са сърцебиене, изпотяване, невъзможност за поемане на въздух.

Начини да спрете паник атаката да ви погълне

Според WebMD хората с тревожност и безпокойство, фамилна обремененост с психични разстройства, употребяващите алкохол или други вещества са с по-висок риск от паник атаки.

Важно! Ако страдате от паник атаки, незабавно трябва да се консултирате с лекар, който да ви даде компетентно мнение как да се справите с това състояние. Статията има само информативен характер.

Има няколко неща, които можете да направите, ако получите паник атака. Първото е да си припомните, че симптомите, колкото и интензивни и неприятни да са те, са ирационални и можете да ги преодолеете, пише Medical News Today. Важно е да се опитате да се овладеете и да си наложите да дишате дълбоко и по-бавно, колкото и да ви се иска да дишате учестено. Фокусирайте се върху дишането, като го забавите възможно най-много. Опитайте се да приложите една доказана техника, която успокоява стреса в организма.

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност

Свързани статии

Вдишайте дълбоко и бавно в рамките на 4 секунди, задръжте дъха си за 7 секунди, след това издишвайте бавно в рамките на 8 секунди. Като се концентрирате върху това броене, ще увеличите шансовете за по-бързо преодоляване на паник атаката.

Ако смятате, че дихателните техники и упражнения няма да ви помогнат при пристъп на паника, verywellmind.com съветва да приложите някои положителни утвърждаващи мантри, с които да облекчите стреса в тялото си. Едни от ефективните фрази, които можете да се опитате да си повтаряте, са „аз контролирам страха си/ безпокойството си“, „всичко ще отмине“, „това е временно“, „по-силен съм от това“, „аз съм ценен човек с важни качества“. Можете да си повтаряте и фрази, които сами прецените, стига да ви помагат.

5 навика, които могат да предизвикат паник атаки

Ако имате паник атаки, задължително се консултирайте с лекар. Навременната лекарска намеса може да ви помогне да се справите с тях и да предотвратите повторната им поява.

Коментирай
Здраве и красота