Здраве и красота

Защо пълнеем през зимата?

Тялото се подготвя за „хибернация“

15.12.2021г. / 09 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Харесваме зимния период, защото тогава празнуваме едни от най-светлите празници. Хапваме повече, спортуваме по-малко и излишните килограми се трупат бързо. Разбира се обвиняваме празничните трапези за напълняването ни, но всъщност не само тези фактори са „виновни“. Има редица други причини да напълняваме през зимата, като:

Нашите клетки съхраняват повече мазнини

Според редица изследвания, човешките мастни клетки реагират положително на слънчевата светлина. Клетките, които са най-близо до кожата, когато са изложени на слънце, стават по-малки и по този начин съхраняват по-малко мазнини.

През есенно-зимния период се радваме по-рядко на слънчеви лъчи. Учени смятат, че липсата им може да увеличи способността на клетките да съхраняват мазнини, което ни прави по-податливи към наддаване на излишно тегло. Решението е в слънчеви дни да излизаме по-често навън.

Защо приемът на магнезий през зимата е важен?

Тялото се подготвя за „хибернация“

Хората са по-подобни на мечките и други животни, които „спят“ през зимата. Ние несъзнателно се опитваме да се запасим с калории, точно като мечките, които се подготвят за хибернация. Учени смятат, че нашите примитивни инстинкти, че може дълго време да не намерим храна се задействат. При хибернация метаболитните процеси се забавят, ето защо и качваме повече килограми или сваляме по-трудно.

Как да повишите нивата на допамина – хормона на удоволствието

Опитваме се да се стоплим чрез хранене

Ниските температури могат да предизвикат някои промени в поведението, които насърчават съхранението на мазнини. Консумирането на храна е начин да повишим телесната си температура и така, когато стане студено много е вероятно да посегнем към любимите си храни, които невинаги са здравословни. При метаболизиране на храните, нашето тяло генерира топлина естествено, което пък ни кара да искаме да си хапнем още и още, за да ни помогне храната да се стоплим.

Храни, много богати на ниацин или витамин В3 (галерия)

През зимните месеци сме по-склонни да хапваме тестени изделия, сладкиши, любимите бургери. Решението, за да не качим излишни килограми е да консумираме храна, чието време за смилане е по-дълго.

Храни, които ни осигуряват здравословни мазнини, протеини и въглехидрати. Бананите са сред препоръчваните за консумация плодове през зимата, тъй като са богати на витамин В и магнезий и помагат на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези да регулират телесната ни температура.

По-сънливи сме

Липсата на слънчева светлина, по-късите дни през есента и зимата, се отразяват на нашите хормони. Епифизата (ендокринна жлеза, която синтезира серотонин и мелатонин) ни реагира на дефицита на слънчева светлина, като синтезира повече мелатонин, отговорен за нашия цикъл сън-будност. Ето защо сме склонни да се чувстваме по-сънливи, а учени смятат, че по-високите нива на мелатонина могат да повишат апетита ни.

Това, което можем да направим е да се опитаме да контролираме производството на мелатонин, като добавим към зимното си меню храни, които го съдържат естествено, като домати, маслини, зърнените храни и мляко. Не на последно място, когато слънцето грее е хубаво да направим разходка на открито.

По материали от brightside.me

Коментирай