Здраве и красота

Кой вид месо трябва да избягвате за по-дълъг и здравословен живот?

Видове меса, които състаряват организма и повишават риска от заболявания

10.12.2021г. / 16 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Благодарение на медицината и методите за овладяване и поддържане на редица заболявания средната продължителност на живота се е увеличила през последния век. Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от healthdigest.com, допреди сто години повечето хора са живели средно до 30-годишна възраст, защото са умирали поради липса на лекарства и медицинска помощ. Напредъкът на медицината и откриването на средства за лечение и превенция на множество заболявания е спомогнало за значително удължаване на средната продължителност на живота.

5 вредни навика, които пречат на дълголетието

И въпреки това последните десетилетия бележат сериозен ръст в заболеваемостта от рак, сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни, чернодробни заболявания, скъсяващи средната продължителност на живота. Изследване от 2018 година, публикувано в American Journal of Public Health сочи, че до голяма степен нездравословното хранене допринася за тези социално значими заболявания. Лекарствата, ваксините, високите технологии и напредъкът в медицината не могат да помогнат достатъчно, ако човек системно се храни неправилно и има нездравословни навици по отношение на диетата си.

Месото е една от храните, сочени за най-честите виновници за тези заболявания. Някои хора считат месото за причината за здравословните им проблеми. Други решават да го изключат от менюто си частично или изцяло.

Както с всичко останало, така и с месото най-важните неща са в детайлите. Месото само по себе си не носи вреди на организма, напротив. То е най-богатият източник на протеини, съдържащи пълния набор от аминокиселини – незаменими за изграждането и деленето на всяка клетка в организма. Нещо повече – растителните заместители на месото, съдържащи протеини, за съжаление рядко съдържат пълния набор от незаменими аминокиселини. Ето защо изключването на месото не може да се свърже с понижен риск от заболявания. Това може потенциално да има и други негативни ефекти върху здравето в дългосрочен план.

5-те прости тайни на дълголетието

Кой обаче е видът месо, който със сигурност оказва вредно влияние върху здравето?

Отговорът на този въпрос е преработеното месо. Шунки, колбаси, пушени меса, осолени колбаси и деликатеси са само част от месата, които не е добре да консумирате, ако искате да се радвате на добро здраве задълго. Тези месни изделия са препълнени с наситени мазнини, добавени захари, много сол, консерванти, подобрители и други добавки.

Колбасите от червено месо са изключително наситени с мазнини, холестерол, натрий, а в много от тях се съдържат и добавени захари под всякаква форма – глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп. Това е лоша новина за здравето ви, особено ако тези преработени меса присъстват редовно и ежедневно в менюто ви.

Закуски, които могат да скъсят продължителността на живота

Свързани статии

Учените са единодушни, че тези меса са непрепоръчителни от здравословна гледна точка, защото са всичко друго, но не и полезни. Американският институт за изследване на рака класифицира преработените меса като канцероген от първа група, което приравнява тези продукти към цигарите по степен на вреда за здравето, пише още healthdigest.com.

Храни, удължаващи средната продължителност на живота

Пържените меса са другият тип меса, които трябва да се избягват

Пърженото и овъгленото при печене на скара месо е другият тип месо, което е добре да се избягва. Тези два вида обработка на месото могат да предизвикат клетъчни мутации, които водят до по-висок риск от рак.

Причината се крие в образуването на акрилни съединения и алдехиди, които насищат месото при пържене и овъгляване. Тези съединения са една от причините за образуването на злокачествени клетки и мутации в здравите клетки в организма.

Изводът е, че не месото е причинител на заболявания, а начинът, по който е обработено. Затова се препоръчва съзнателен подбор на вида месо, с който се храните, както и методите за приготвянето му.

Коментирай
Свободно време